Erdogan: Suomen ja Ruotsin täytyy noudattaa lupauksiaan, muuten Turkki ei ratifioi jäsenyyttä – Ruotsi: "Kansalaisia ei luovuteta"

Turkin Erdogan vaatii Suomea ja Ruotsia pitämään kiinni lupauksista – uhkana, ettei Nato-ratifointia tehdä 0:46
Turkin Erdogan vaatii Suomea ja Ruotsia pitämään kiinni lupauksista – uhkana, ettei Nato-ratifointia tehdä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhui tiedotustilaisuudessa Madridissa Nato-huippukokouksen päätöspäivänä. 

Erdogan sanoo, että jos Suomi ja Ruotsi eivät toimi täysin laaditun yhteisymmärrysasiakirjan mukaisesti, jäsenyyden edellyttämä ratifiointisopimus ei välttämättä koskaan päädy Turkin parlamenttiin. Asiakirja mahdollisti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin etenemisen.

Näin ollen Turkki voi edelleen toiminnallaan estää Suomen Nato-jäsenyyyden. 

Erdoganin mukaan Suomen ja Ruotsin täytyy tehdä terroristijärjestöjä koskevat lakimuutokset pian.

Erdogan väitti myös puheessaan, että Ruotsi olisi luvannut palauttaa Turkkiin "73 terroristia". Tuoreeltaan ei ollut selvää, mihin luku perustuu. Turkki on tähän mennessä vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia palauttamaan Turkkiin yhteensä 33 henkilöä, joiden Turkki sanoo olevan kurdien PKK-järjestön sekä Turkissa kielletyn Gülen-liikkeen jäseniä.

–  Ruotsi on antanut meille tämän lupauksen: 73 terroristia palautetaan Turkkiin, Erdogan sanoi Turkin valtiollisen TRT-kanavan tviittaamalla videolla.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi torstaina oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin todenneen, että Ruotsissa noudatetaan Ruotsin lakeja ja että tuomioistuimet toimivat riippumattomasti. Johanssonin mukaan Ruotsin kansalaisia ei luovuteta. Johansson ei ottanut kantaa Erdoganin esille nostamaan lukuun 73.

Kaikkien Nato-maiden on ratifioitava Suomen ja Ruotsin jäsenyys, jotta maat pääsevät sotilasliiton varsinaisiksi jäseniksi.

Lue myös:

    Uusimmat