Pöllöraati pitää pormestari Vapaavuoren ja hallituksen riitaa absurdina – "Asioita ei sanota suoraan ja ääneen, ihme kiertelyä"

16:37
Katso videolta kaikki Pöllöraadin pohdinnat! Lähetyksessä analysoitiin myös tulevaa joulua.

Pöllöraati kokoontui Uutisaamussa pohtimaan, mistä Helsingin vaikeus kommunikoida hallituksen kanssa johtuu.

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mukaan kommunikaatiovaikeudet Helsingin ja hallituksen välillä alkoivat jo keväällä.

– Skismaa on ollut Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja ministerien välillä.

Nyt valtaa on annettu alueille, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että alueiden ei koeta tekevän tarpeeksi koronatoimia varsinkaan pääkaupunkiseudulla.

Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari uskoo, että jokaisella osapuolella olisi peiliin katsomisen paikka. Hän luonnehtii tilannetta absurdiksi.

–  Hallitus sanoo, että vastuuta siirretään ja samaan aikaan alkusyksyllä se kehuu pieniä paikkoja, kuten Kuhmoa ja Mikkeliä, joissa tautipurskahdukset on saatu haltuun. 

Hänen mukaansa Kuhmon ylistäminen tarkoitti sitä, että Helsinki ei tee tarpeeksi.

–  Puhumalla Kuhmosta tarkoitettiin Helsinkiä. Asioita ei sanota suoraan ja ääneen, ihme kiertelyä. Puhutaan myös tiukemmista toimista, mutta ei sitä mitä niiden pitäisi olla.

Lehtimäki tunnistaa myös tämän ja toteaa, että pääkaupunkia ei haukuttu pelkästään rivien välistä.

– Jossain vaiheessa koodinimi-Kuhmosta luovuttiin ja siirryttiin kritisoimaan Helsinkiä, Junkkari naurahtaa.

Mitä Vapaavuori ajattelee?

Vapaavuori ilmoitti aiemmin, että ei hae uudestaan Helsingin pormestariksi.

Must Readin päätoimittaja Anne Moilanen pohtii, menikö Vapaavuorella maku riitelyyn vai onko hänellä mielessään presidenttihaaveet.

Lehtimäen mukaan Vapaavuoren ja ministeri Krista Kiurun (sd) välillä on ollut outoja käänteitä. Kiuru järjesti koronakokouksen alueiden toimijoiden, ministerin ja STM:n välillä. Kutsu kokoukseen lähetettiin myöhään illalla.

– Minullakin oli seuraavana päivänä lista siinä edessä kello 11. Piti olla Uudenmaan vuoro aloittaa, koska alueella oli pahin tautitilanne. Yllätys yllätys, puoli tuntia tätä ennen pormestari Vapaavuori ja Juha Tuominen marssivat pitämään omaa tiedotustilaisuutta ja Hesarista sitten luettiin, että Vapaavuori ei edes halunnut mennä koko kokoukseen.

Lehtimäki kertoo Vapaavuoren kokeneen, että hänelle ei laiteta kokouskutsuja myöhään edellisenä iltana. 

Moilanen pohtii, onko taustalla Vapaavuoren entinen ministeriys, jonka myötä hän on tottunut käyttämään paljon valtaa ja tekemään osittain myös mitä haluaa.

– Muistetaan myös, että tiistaina kyseessä oli sadan hengen Teams-palaveri, niin eihän nyt kukaan ihminen sellaiseen halua mennä, Junkkari hymähtää.

Vapaavuori tavannut vähän pääministeriä

Junkkari muistaa lukeneensa, että Vapaavuori on tavannut pääministeri Sanna Marinin (sd) vain kaksi kertaa kriisin aikana.

– Ei tämä kommunikaatiomäärä kovin isolta tunnu.

Moilanen muistuttaa myös Vapaavuoren kertoneen avoimesti, että hän ei ole tullut toimeen Juha Sipilän (kesk.) tai Marinin kanssa.

– Politiikan penkkiurheilijalle hän on suunnattoman viihdyttävä hahmo, hän puhuu suoraan.

– Kansalaista tämä voi kyllä hämmentää, Junkkari huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja