Poliisilta selitys, miksi Norjan jousihyökkääjän kiinniotto kesti 34 minuuttia, vaikka poliisi oli jo paikalla – näin tapahtumat etenivät

2:35
Miksi poliisilla kesti 34 minuuttia pidättää Norjan jousihyökkääjä? Näin tapahtumat etenivät.

Norjan keskiviikkoisen jousihyökkäyksen tapahtumankulku on alkanut selvitä, vaikka poliisi onkin yhä vaitonainen yksityiskohdista.

Isku tapahtui alle 30 000 asukkaan Kongsbergissa. Kaupunki sijaitsee Oslosta lounaaseen, noin 80 kilometrin päässä pääkaupungista.

Hyökkäys tapahtui Nytorget -nimisessä kaupunginosassa, jota paikalliset kuvailevat rauhalliseksi alueeksi.

Keskiviikkona kello 18.12 paikallista aikaa (19.12 Suomen aikaa) poliisi sai ilmoituksen miehestä, joka ampuu kohti ihmisiä jousiaseella Coop Extra -nimisessä supermarketissa. Poliisiyksikkö saapui nopeasti ilmoitetulle paikalle, ja kolme lisäyksikköä lähettiin perään.

Poliisin mukaan hyökkääjällä oli jousen ja nuolten lisäksi myös muita aseita, mutta ei tarkentanut millaisia.

Poliisi otti ensimmäisen kontaktin tekijään kuusi minuuttia sen jälkeen, kun ilmoitus oli tehty.

Tekijä alkoi ampua jousiaseella kohti poliisia, ja pakeni sitten paikalta lähikadulle.  

Hetken päästä poliisi sai useita ilmoituksia loukkaantuneista henkilöistä eri paikoissa. Eräs silminnäkijä kertoi nähneensä, kuinka naista puukotettiin tienristeyksessä. Poliisi ei ole vahvistanut, millä eri tavoilla mies hyökkäsi uhrien kimppuun.

Useat silminnäkijät kertoivat nähneensä miehen, jolla oli jousiase kädessään. Ihmiset pakenivat paikalta kauhistuneena. Useita nuolia löytyi lähikaduilta tilanteen päätyttyä.

Poliisi myös vahvisti hyökkääjän tunkeutuneen asuintaloon, ja surmanneen siellä ihmisiä. Yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen. Veritekoja tapahtui sisä- ja ulkotiloissa.

Poliisin mukaan hyökkääjä valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti.

Paikallismedioiden mukaan hyökkääjä otettiin lopulta kiinni Gamlabruan sillalla, joka ylittää tapahtumapaikan läheisen joen. Dagbladetin mukaan hänellä ei tuolloin ollut enää jousiasetta mukanaan.

Pidätys tapahtui kello 18.47, eli 34 minuuttia poliisin operaation alkamisen jälkeen.

Poliisin mukaan todennäköisesti kaikki uhrit kuolivat sen jälkeen, kun poliisi oli ensimmäistä kertaa tavoittanut tekijän.

Media ja yleisö on kyseenalaistanut sen, miksi poliisilla kesti niin kauan pidättää hyökkääjä. Poliisijohtaja Ole Bredrup Sæverud on vastannut tilanteen olleen poliisille "hämmentävä".

Sæverudin mukaan poliisin loput lisäyksiköt eivät ehtineet paikalle ennen pidätystä. Tilanteen aikana paikalla oli neljä yksikköä. Tilanteen eteneminen selvitetään tarkemmin tutkinnassa.

Poliisi on vahvistanut epäillyn olevan 37-vuotias Espen Andersen Bråthen.

Iskussa kuoli neljä naista ja yksi mies. He olivat iältään arviolta 50–70-vuotiaita. Lisäksi kolme ihmistä loukkaantui.

Aiemmin loukkaantuneiden lukumääräksi raportoitiin kaksi, mutta poliisi tarkensi lukumäärää torstaina. Yksi loukkaantuneista oli hakeutunut ensiapuun muualle, eikä häntä laskettu alun perin mukaan loukkaantuneiden lukumäärään.

Poliisi on edelleen vaitonainen yksityiskohdista ja tapahtumankulusta.

Bråthenin vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään perjantaina aamuyhdeksältä paikallista aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja