Norjan jousihyökkääjän kuva ja nimi julkaistiin – tämä hänestä tiedetään: Varttui Norjassa, kääntyi muslimiksi, oli tuomittu useista rikoksista

5:39
Norjan jousihyökkäystä epäillään terroriteoksi – rikostoimittaja kertoo, mitä tutkinnasta nyt tiedetään

Kongsbergin jousihyökkäyksestä epäillään paikkakunnalla asunutta 37-vuotiasta miestä.

Norjan Kongsbergissä keskiviikkoiltana tapahtuneessa jousihyökkäyksessä kuoli viisi ihmistä ja kolme ihmistä loukkaantui.

Norjalaismedioiden mukaan hyökkääjän nimi on Espen Andersen Bråthen.

Miehen asianajaja Fredrik Neumann kertoi tanskalaiselle uutistoimisto Ritzaulle, että mies varttui Norjassa, mutta hänen äitinsä on tanskalainen. Tanskan TV2:lle Neumann kertoi myöhemmin, että miehen isä on norjalainen.

Mies on tehnyt yhteistyötä poliisien kanssa ja kertonut iskusta yksityiskohtaisesti. Asianajajan mukaan miehen kuulustelet kestivät viime yönä yli kolme tuntia. 

Norjan TV2 -kanavan lähteiden mukaan epäilty mies on ollut useita kertoja tekemisissä terveyspalveluiden kanssa.

Mukana myös muita aseita

Poliisin mukaan mies oli myös kääntynyt islaminuskoiseksi.

Poliisi kertoi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa olleensa huolissaan miehen radikalisoitumisesta. Asiasta oli oltu mieheen yhteydessä useita kertoja. Miehellä tiedettiin olleen myös yhteyksiä radikaaleihin piireihin. 

Norjalaisen Aftenpostenin mukaan miehellä oli hyökkäyksessä jousiaseen lisäksi myös muita aseita. Vielä ei tiedetä, mitä nämä aseet ovat.

TV2 -kanavan mukaan yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä on selvittää hyökkäyksen motiivi ja miehen terveydentila. 

Varkauksia ja huumeiden käyttöä

Vuonna 2012 mies tuomittiin varkaudesta. Norjan TV2 kertoo, että mies oli murtautunut Norjan kaivosmuseoon rikkoen useita ikkunaruutuja.

Mies jäi tuolloin kiinni myös huumeidenkäytöstä, ja hänet tuomittiin huumausainerikoksesta.

Samaisessa tuomiossa mainittiin, että mies oli tuomittu aiemmin vastaavanlaisista rikoksista, mutta niistä oli jo kulunut niin kauan aikaa, että niillä ei ollut vaikutusta uusimpaan tuomioon. 

Niin ikään Norjan TV2 kertoo, että vuonna 2020 mieheltä kiellettiin puoleksi vuodeksi tapaamiset perheensä kanssa sen jälkeen, kun tämä oli uhkaillut perheenjäsentensä henkiä. 

Muokattu kello 16.43: Tarkennettu loukkaantuneiden lukumäärää Norjan poliisin uusien tietojen perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja