Mainos

Poliisilla on syynissä kuusi merkittävää liivijengiä – suurimmat Bandidos ja Cannonball

Poliisin luupin alla olevista jengeistä on keskusrikospoliisin mukaan tunnistettavissa kuusi merkittävintä jengiä. Kansainvälinen moottoripyöräjengi Bandidos MC on poliisin mukaan suurin Suomessa toimiva liivijengi henkilö- ja osastomäärältään mitattuna.

Kaksi suurinta ovat Bandidos ja Cannonball

Bandidos MC on kansainvälinen moottoripyöräjengi, jolla on Suomessa 14 osastoa ja 23 alajengien (Team X , Diablos MC ja Bad Attitude Crew) osastoa.
– Jäseniä arvioidaan olevan noin 240.
– Pysyvät toimitilat/toimintaa: Helsinki, Lohja, Oulu, Tampere, Nokia, Turku, Hyvinkää, Hanko, Tuusula, Pori, Vantaa, Harjavalta, Kuopio, Vaasa, Varkaus ja Tallinna.

Cannonball MC on kansallinen moottoripyöräjengi, jolla on Suomessa 12 osastoa ja 12 alajengien (Outfit MC ja Squad 32) osastoa.
– Jäseniä arvioidaan olevan noin 230.
– Pysyvät toimitilat/toimintaa: Helsinki, Lohja, Turku, Jyväskylä, Heinola, Hämeenlinna, Seinäjoki, Ulvila, Joensuu, Kausala ja Tallinna.

Hells Angels MC on kansainvälinen moottoripyöräjengi, jolla on Suomessa 5 osastoa ja 4 alajengien (Red Devils MC
ja Devils Hammers) osastoa.
– Jäseniä arvioidaan olevan noin 130.
– Pysyvät toimitilat/toimintaa: Helsinki, Oulu, Tampere, Espoo, Turku, Lappeenranta, Kotka ja Kouvola.

United Brotherhood on tunnuksellinen liivijengi (ei moottoripyöräjengi), jolla on 7 osastoa ja 5 alajengin
(Bad Union) osastoa.
– Jäseniä arvioidaan olevan noin 120.
– Pysyvät toimitilat/toimintaa: Helsinki, Lahti, Jyväskylä, Kouvola, Tampere ja Turku/Salo. 

Lähde: STT:n arkisto, jengien nettisivut, KRP

Bandidosilla on keskusrikospoliisin mukaan toimintaa ainakin 15 paikkakunnalla Suomessa, mutta toiminta ulottuu myös muualle. Varsinaisia osastoja on Suomessa 13 ja jäseniä noin 240.

Toisena tulee rivinsä hajaannuksen jälkeen koonnut kansallinen Cannonball MC.

Bandidosilla on poliisin mukaan 23 tunnistettua alajengiä. Cannonballilla puolestaan on KRP:n tietojen mukaan 12 osastoa ja 12 alajengiä ja lähes yhtä paljon jäseniä kuin Bandidoksella.

– Näillä jengeillä on lisäksi myös kannattajakerhoja, jotka eivät kuulu heidän varsinaiseen organisaatioonsa, KRP:n rikosylikomisario Rabbe von Hertzen kertoo.

Seuraavina tulevat Hells Angels MC ja United Brotherhood -ryhmät, joiden jäsenmäärä on hieman yli sadan luokkaa.

Pienimmät kaksi jengiä ovat Suomessa vielä kohtalaisen tuoreet Satudarah MC, jolla on toimintaa lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Outlaws MC, jolla on alaosastot Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Molemmilla on poliisin mukaan maksimissaan parisenkymmentä jäsentä.

Jengejä pidetään järjestäytyneenä rikollisuutena

Poliisi pitää kaikkia ryhmittymiä järjestäytyneinä rikollisryhminä, minkä jengit kiistävät. Osalle kaikkien neljän suurimman jengin jäsenistöstä oikeus on katsonut rangaistuksen koventamisperusteeksi rikosten tekemisen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Oikeuskäytäntö on vaihdellut eri jutuissa. Tällä hetkellä Satudarahin 12 jäsentä on syytteessä vakavista rikoksista, ja syyttäjän mukaan rikoksia on tehty jengin lukuun.

– Kaikkien merkittävimpien järjestäytyneiden rikollisryhmien päärikostoimiala on huumausainekauppa ja siihen liittyvä väkivaltainen velanperintä. Ne ovat myös mukana talous-, varkaus-, väkivalta- ja petosrikollisuudessa, Von Hertzen kertoo.

Von Hertzen muistuttaa, että jengit ovat vain osa järjestäytynyttä rikollisuutta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja