Mainos

Poliisikonkarit: Poliisien määrää nostettava, jotta Tukholman kaltaisia iskuja voidaan estää

8:18

Poliisialan asiantuntijoiden mukaan poliisitoimintaan pitää antaa pikaisesti lisävoimia, jotta yleinen turvallisuustilanne paranee ja esimerkiksi Tukholman kaltaiset iskut voidaan estää.

MTV3:n Huomenta Suomessa keskustelleet entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja poliisitaustaiset kansanedustajat Kari Tolvanen (kok.) ja Veera Ruoho (ps.) pitävät hälyttävänä sitä, että Suomessa ollaan pienentämässä poliisivoimia samaan aikaan, kun muissa Pohjoismaissa poliiseja lisätään.

Poliisina työskennellyt kansanedustaja Kari Tolvanen on sitä mieltä, että Tukholman kaltaiset iskut voidaan estää Suomessa, jos kaduille saadaan lisää peruspoliiseja partioimaan.

– Kyllä voi. Se on kokonaisvaltaisesti pitkä ketju ennaltaehkäiseviä toimia, ja yksi tärkeä toimi on poliisien määrän lisääminen kaduilla. Analyysitoimintaa on jo vahvistettu, nyt tarvitaan kaduille virkapukuisia poliiseja estämään tällaisia tekoja. 

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi olevan vain ajan kysymys, kun Tukholman iskun kaltainen tapahtuu myös Suomessa.

– Suomi on ainoita maita, jossa ei vielä ole tapahtunut tällaista joukkomurhaa. Se on vain ajan kysymys, kun sellainen täällä tapahtuu. Lintukotoajattelu pitää viimeistään nyt heittää romukoppaan.

Suomi satsaa Pohjoismaista vähiten poliisiin 

Paatero sanoi myös pitävänsä "karmeana" sitä, että samaan aikaan kun muissa Pohjoismaissa poliisivoimia lisätään, Suomessa leikataan. Suomi aikoo ainoana Pohjoismaana vähentää poliisivoimista vuoteen 2020 mennessä.

Hallitus käy läpi budjettia kehysriihessä tämän kuun lopussa. Tolvasen mukaan poliisille tarvittaisiin heti lisää 50 miljoonaa euroa.

– 50 miljoonaa olisi hätäapu. Mutta ei pidä ajatella pelkästään poliisia. Myös rajavartiosto, tulli ja pelastuslaitos tarvitsevat lisää rahaa. Pelkästään poliisia rahoittamalla tilannetta ei saada turvalliseksi, Tolvanen sanoi.

Entinen poliisi, kansanedustaja Veera Ruoho sanoi myös poliisien motivaation olevan koetuksella.

– Koko ajan tulee kentältä viestiä, että kollegat opiskelevat toisiin ammatteihin. Heidän työtänsä kyseenalaistetaan ja syytetään rasisteiksi, kun he yrittävät poistaa maasta henkilöitä, mikä kuuluu heidän virkatehtäviinsä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.