Poliisi varoittaa huijausviesteistä – näin vältät joutumasta nettihuijauksen uhriksi

Poliisi kertoo tiedotteessaan tapauksista, joissa vastaanottajat ovat saaneet Suomi.fi-palvelun nimissä henkilötietoja sisältäviä sähköpostiviestejä. Viesteissä vastaanottajaa pyydetään klikkaamaan linkkiä ja kirjautumaan sivustolle.

Poliisin tietoon on tullut Suomi.fi-palvelun nimissä sähköpostitse lähetettyjä tietojen kalasteluviestejä. Viestit ovat sisältäneet vastaanottajan henkilötietoja. Viestissä mainitaan "asumistuki" ja pyydetään vastaanottajaa kirjautumaan salasanalla linkin takana olevalle verkkosivustolle.

Todellisuudessa viestit eivät ole Suomi.fi-palvelun lähettämiä, eikä viestissä olevaa linkkiä pidä avata tai viestissä esitettyihin vaatimuksiin vastata. Viesteissä oleva linkki johtaa huijaussivustolle.

Poliisin tietojen mukaan ainakin Vastaamon tietomurron uhreille on viime aikoina lähetetty viestejä, joissa yritetään kalastella tietoja. Viestejä on saatettu lähettää myös muihin Vastaamoon liittymättömiin osoitteisiin.

Huijausviestin vastaanottajan ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta, ellei hän ole kirjautunut väärennetylle verkkosivustolle ja antanut tietojaan.

Näin vältät joutumasta nettihuijauksen uhriksi

  • Älä napsauta sähköposteissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä. 

  • Älä kirjaudu palveluihin tekstiviestillä tai sähköpostilla lähetettyjen linkkien tai hakukoneen tulosten kautta. 

  • Älä anna henkilökohtaisia tietoja niille, jotka pyytävät niitä, vaan poista viesti.

  • Voit tallentaa usein käyttämiesi ja sinulle tärkeimpien palvelujen URL-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin.

  • Jos epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa, tai jos huomaat verkkopankissasi tulevia tai lähteviä maksuja, joita ei pitäisi olla, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja ilmoita asiasta vasta sitten poliisille.

Jos epäilet, että henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin, löydät ohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat