MTV seurasi alusta loppuun: Vastamielenosoittajien provosointi ei johtanut yhteenottoihin natsimarssissa – poliisi takavarikoi hakaristiliput tilanteen kärjistymisen estämiseksi

2:07:12

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia ja kokoontumisia. Poliisilla on tiedossa ainakin yhdeksän mielenosoitusta, joista kolme on suuria. Poliisi on varautunut tapahtumiin isosti.

MTV Uutiset seuraa päivää hetki hetkeltä kuvin ja videoin. MTV Uutiset on paikalla esimerkiksi Heikki Hurstin itsenäisyyspäivän juhlassa kello 12, mielenosoituksissa kello 15 alkaen sekä Presidentinlinnan ulkona ja sisällä juhlallisuuksissa kello 17.30 alkaen.

17.20: Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että kaikki neljä kiinniotettua ovat olleet poliisin käsityksen mukaan Kohti vapautta -marssilla.

Tilanne sai ylikomisario Pekka Höökin mukaan alkunsa siitä, kun poliisi otti haltuunsa marssin kärjessä kulkeneet hakaristiliput.

– Siinä yhteydessä syntyi hässäkkä, jossa jouduttiin ottamaan neljä henkilöä kiinni, Höök kertoo.

Höökin mukaan liput otettiin poliisin haltuun, koska niiden pelättiin kärjistävän jo kiristynyttä tilannetta. Natsimarssia oli vastassa Hakaniemessä vastamielenosoittajien joukko.

– Tällaisessa tilanteessa katsottiin, että liput aiheuttivat ulospäin painetta, joka voi vaikuttaa tilanteen eskaloitumiseen. Lippujen poistoon päädyttiin nimenomaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantumisen vuoksi.

Hän kertoo, että poliisi katsoi lippujen pois ottamisen pienemmäksi haitaksi kuin esimerkiski marssin estämisen.

Päivä on sujunut kiinniottoja lukuunottamatta ilman mainittavia häiriöitä. Höök kuvailee tapausta pieneksi säröksi muuten hyvin sujuneessa päivässä.

17.13: Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen pitäisi olla juuri perillä Taivallahdessa, kertoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Höökin mukaan marssi sjui suunnitelmien mukaan. Marssille osallistui poliisin arvion mukaan noin 1800 osallistujaa.

Helsingissä on vielä tulossa yksi suurehko marssi, joka kulkee nimellä 612. Kohti vapautta -natsimielenosoituksessa kulkevia ihmisiä odotetaan myös kulkevan tässä mielenosoituksessa.

17.00: Kohti vapautta -marssi on päässyt perille Töölön Mäntymäntymäen kentälle. Yhteydenottoja natsien ja näiden vastustajien välille ei tullut vastamielenosoittajien provosoinnista huolimatta. Marssista kuului käskyjä siitä, ettei huudoista pidä provosoitua. Poliisi myös piti osapuolet erossa toisistaan.

Juuri nyt on käynnissä Helsinki ilman natseja -mielenosoitus, joka lähti Kampista ja päättyy Taivallahteen.

16.40: MTV:n toimittaja Tiia Palmén: Kovaa huutelua natseja vastaan, uusnatsit huutavat omia iskulauseitaan. Hänen arvionsa mukaan tällaista ei ole Suomessa ennen nähty. 

Iltalehden mukaan kello 15.55 tilanne eskaloitui, kun uusnatsien kulkueeseen osallistuneita ihmisiä kävi poliisien kimppuun.

16.33: Poliisi kertoo, että tehdyt kiinniotot liittyivät kolmeen hakaristilippuun, joita marssilla kannettiin.

– Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala kertoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi ei kommentoi mahdollisia rikosnimikkeitä. Henkilöitä otettiin kiinni neljä.

16.24: Marssi on jatkanut lähelle Kallion kirkkoa. Huutelu jatkuu puolin ja toisin.

16.12: MTV:n paikalla olevan toimittajan Tiia Palménin mukaan paikalla on valtavasti porukkaa ja tunnelma alkaa kuumentua. 

16.02: Marssi jatkaa matkaansa Hakaniemeen. Osapuolet huutelevat tunnuslauseitaan ja poliisi valvoo tilannetta. Kadunvarsien lisäksi erityisesti Hakaniemen torille on kerääntynyt marssia vastustavia.

1:45

15.59: Marssilla on luultavasti tehnyt useampiakin kiinniottoja, sillä muutama poliisiauto poistui paikalta henkilöiden maahan viemisen jälkeen. Tämän hetkisten tietojen mukaan yksi maahan viedyistä on marssin lipunkantaja. Marssi on yhä pysähdyksissä.

15.54: Marssi pysäytettiin Pitkälle sillalle. Poliisi on laittanut ainakin kolmea henkilöä maihin. Marssin pysäyttivät poliisiautot ja poliisihevoset. Poliisikoirien haukunta on jatkuvaa.

15.40: Marssi lähti nyt liikkeelle. Marssin kärjessä kulkee Pohjoisemaisen vastarintaliikkeen joukot hakaristilippujen kanssa. Ryhmään kuuluu myös liikkeen ruotsalaisia jäseniä. Näitä seuraa muu paraati, jonka lopussa kulkee Soldiers of Odinin tunnuksin kulkevat henkilöt.

Pitkälle sillalle liikkuessaan marssi kohtasi huutelua sitä vastustavilta tahoilta.

Hakaristiliput ennen avaamista.

15.00: Juuri nyt Kansallissosialistien Kohti vapautta-itsenäisyysmarssi on lähdössä liikkeelle. Se kulkee Helsingin Kaisaniemenrannasta Töölöön Mäntymäen kentälle.

Paikalla on kokoontunut Pohjoisen vastarintaliikkeen tunnuksin varustautuneita henkilöitä, minkä lisäksi paikalla on nähty muita henkilöitä, muun muassa Sons of Odin -katupartioliikkeen tunnuksissa kulkevia henkilöitä.

Arvioiden mukaan marssiin on osallistumassa reilut 300 marssijaa.

Paikalla on heiluteltu Suomen lipun lisäksi esimerkiksi natsi-Saksan hakaristilippuja.

Neljältä Kampin Narinkkatorilla järjestetään natsien vastustajien mielenosoitus. Helsinki ilman natseja -tapahtumaan on kutsuttu rasismin ja fasismin vastustajia. Mielenosoitusmarssi kulkee Kampista Töölöön.

Myöhemmin illalla järjestetään jo useampana vuonna pidetty isänmaallinen 612-soihtukulkue, joka marssii Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle. Kulkueen on määrä lähteä liikkeelle noin iltaseitsemältä.

Apuvoimia eri puolilta Suomea

Poliisi on varautunut mielenosoituksiin ja marsseihin monen sadan hengen voimin. Helsinkiin on saapunut perinteiseen tapaan kymmenittäin poliiseja myös muualta Suomesta.

– Tämä on koko Suomen poliisin operaatio, ei ainoastaan Helsingin. Tarkkoja poliisien lukumääriä en kerro, mutta kyllä siellä satoja poliiseja on. Joudumme käyttämään myös joukkojenhallintaan koulutettuja poliisijoukkoja, jotka ovat numeerisesti aika suuria, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoo.

Poliisi arvioi, että itsenäisyyspäivän suurimpiin mielenosoituksiin osallistuu tuhansia ihmisiä.

Poliisi odottaa asiallisia marsseja

Poliisissa uskotaan, että tämänkin vuoden mielenosoitukset ja marssit sujuvat rauhallisesti, kuten ne ovat sujuneet muutamana viime vuonna.

– Me odotamme ihan asiallista itsenäisyyspäivää. Olemme olleet yhteydessä järjestäjien kanssa ja sopineet askelmerkeistä, Kujala sanoo.

Mielenosoitusmarssien reitit on suunniteltu niin, että kulkueet eivät törmäisi toisiinsa.

– Järjestäjät ovat myös itse ilmoittaneet, että he pyrkivät pitäytymään pois toistensa tieltä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja