Mainos

Poliisi uudenvuoden ahdistelusta: Ennennäkemätön määrä ilmoituksia – viitteitä yhteisestä taktiikasta

2:08

Poliisi on antanut selvityksensä uudenvuodenyön tapahtumista Helsingissä. Uudenvuoden aikana poliisin tietoon tuli välittömästi kaksi eri seksuaalirikosepäilyä. Molemmat niistä tapahtuivat Helsingin keskustassa, Narinkkatorilla ja Yliopistonkadulla.

Narinkkatorilla tapahtuneen rikosnimikkeinä ovat seksuaalinen ahdistelu ja varkauden yritys. Poliisin mukaan henkilöiden epäillään ahdistelleen naisia ja yrittäneen anastaa heiltä omaisuutta.

Yliopistonkadulla tapahtuneen rikoksen rikosnimikkeenä on raiskauksen yritys, jossa rikoksen asianomistajana on nuori naishenkilö. Molemmissa rikosasioissa rikoksesta epäiltynä on turvapaikanhakija.

Poliisin tietoon tuli vuodenvaihteen jälkeen, että uutena vuotena Helsingin keskustassa oli tapahtunut useita muitakin naishenkilöihin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Poliisin myöhemmin saamien tietojen perusteella Helsingin keskustan alueella oli liikkunut useita noin 10-20 ulkomaalaisen henkilön muodostamia porukoita, jotka olivat kohdistaneet seksuaalista ahdistelua yksittäisiin naishenkilöihin ja useamman naishenkilön muodostamiin ryhmiin.

Historiallinen määrä ilmoituksia

Tällä hetkellä poliisin tutkittavana on vuodenvaihteen tapahtumista yhteensä 15 rikosilmoitusta. Ne käsittävät yhden raiskauksen, kaksi raiskauksen yritystä ja kaksitoista seksuaalista ahdistelua. Lisäksi poliisi selvittää tapahtumiin liittyen muun muassa pahoinpitelyä ja ryöstön yritystä. 

Poliisin tietojärjestelmän mukaan Helsingin poliisille ei ole koskaan aikaisemmin raportoitu näin monesta yhden vuorokauden
aikana tapahtuneesta eri seksuaalirikoksesta.

Seksuaalinen ahdistelu on pitänyt sisällään uhrin vartaloon kohdistettua kourintaa, kähmintää, lääppimistä, puristelua ja kasvojen nuoleskelua.

Asianomistajien kertoman mukaan ahdistelijoilla on ollut
mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa osa rikoksesta epäillyistä on piirittänyt rikoksen uhrin ja osa on toteuttanut epäillyt rikokset.

Rikoksen uhria piirittäneiden henkilöiden tehtävänä on ollut estää uhrin pakeneminen, ulkopuolisten henkilöiden väliintulo ja toiminnan paljastuminen.

Kuvattu toiminta on sekä laajuudeltaan että tekotavaltaan uusi ilmiö Helsingissä.

Sisäministeri Orpo tuomitsee uudenvuoden rikosepäilyt

Sisäministeri Petteri Orpo tuomitsee Helsingin uudenvuoden epäillyt rikokset ja kiittelee poliisin toimintaa tapahtumien hoidossa.

Orpo katsoo, että vaikka häirintää ja muita rikoksia tapahtui, onnistui poliisi rajoittamaan ongelmien laajuutta.

Orpon mukaan poliisilla on tutkinnan pohjalta myös aiempaa paremmat valmiudet ennaltaehkäistä vastaavat ilmiöt jatkossa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja