Poliisi paljasti miljoonien rahanpesuringin – käyttivät ovelaa tunnistautumiskeinoa

Turun poliisin huumeyksikkö kertoo tutkimuksissaan paljastaneensa rahanpesuorganisaation, joka keräsi Suomessa lähes viiden miljoonan euron arvosta varoja.

Rahanpesu paljastui vuonna 2023 kansainvälisen huumerikoskokonaisuuden esitutkinnassa. Tutkinnassa oli tullut ilmi, että huumerikolliset siirsivät ainakin noin 340 000 euroa huumekaupasta saatua rahaa erillisen rahanpesuorganisaation kautta ulkomaille. 

Poliisi kerto, että viime marraskuussa rahanpesua Suomessa organisoinut taho sai kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Asian tutkinnassa kuitenkin selvisi, että vuosina 2022–2023 rahanpesuorganisaatio olisi vastaanottanut tämän lisäksi noin 4,8 miljoonaa euroa, joista suurin osa olisi siirretty ulkomaille ja vaihdettu virtuaalivaluutaksi.

Ryhmän uskotaan vastaanottaneen rahaa kymmeniä kertoja. Suomessa toimineen organisaation vastuuhenkilön kerrotaan ottaneen ohjeita ulkomailta pikaviestisovelluksen avulla. Hän on ollut esitutkinnan aikana vangittuna.

– Organisaation toiminta oli erittäin ammattimaista ja järjestäytynyttä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Gustafsson sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Markkinaraati: Rahanpesun likainen maailma 15:06

Vuonna 2018 Markkinaraadissa puhutaan rahanpesun likaisesta maailmasta. Studiossa ovat Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen, Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö Pekka Vasara sekä Taalerin juristi Jukka Kokko.

Osapuolet varmensivat henkilöllisyytensä numerosarjoin

Koska rahanpesuorganisaatiossa rahaerän luovuttaja ja vastaanottaja eivät tunne toisiaan, oli organisaatio kehittänyt poliisin mukaan hiotun toimintatavan, jotta osapuolet voisivat varmistua asioivansa oikeiden henkilöiden kanssa.

– Tutkinnassa selvinneen tunnistautumistavan mukaan rahaerän vastaanottaja kuvasi ensin hallussaan olevan setelin sarjanumeron tai kauppakuitin yksilöiviä tietoja ja lähetti tästä kuvan tapaamisen järjestäjälle, Gustafsson kertoo.

Tapaamisen järjestäjä välitti tiedon rahaerän luovuttajalle. Tämä vertasi kuvassa näkyviä tietoja alkuperäiseen seteliin tai kauppakuittiin ja varmisti, että numerot ovat samat.

– Näin toisilleen tuntemattomat rahan vastaanottaja ja luovuttaja varmistuvat siitä, että käteinen raha päätyi oikealle henkilölle, Gustafsson kertoo.

Poliisi: Rahanpesuja yhdistetty lukuisiin huumerikoksiin

Poliisi kertoo pystyneensä yhdistämään rahanpesuorganisaation vastaanottamia rahaeriä yli kymmeneen erilliseen törkeään huumausainerikokseen, josta osasta on annettu Suomessa myös tuomioita. Osa niistä on syyteharkinnassa ja osa vasta tutkinnassa.

Rahanpesuorganisaation tapaus siirtyy syyteharkintaan kevään aikana.

Mies otti vastaan rahanpesutarjouksen ja pian hänen tilillään oli puoli miljoonaa euroa Supercell-miljonäärin rahoja 1:08

Katso myös: Mies otti vastaan rahanpesutarjouksen ja pian hänen tilillään oli puoli miljoonaa euroa Supercell-miljonäärin rahoja.

Lue myös:

    Uusimmat