Poliisi paljastaa: Tästä syystä väärä mies pidätettiin Myyrmäen postinjakajan murhasta – taustalla hämmästyttävä sattumien sarja

Posteljoonimurhassa väärä tunnustus – jo toinen samasta henkirikoksesta vangittu vapaaksi viikon sisällä 4:08
MTV Uutiset Live kertasi tapahtuman yksityiskohdat, kun teon tunnustanut nuorukainen päästettiin vapaaksi. Katso aiempi lähetys yltä.

Poliisi joutui Vantaan postinjakajan murhan tutkinnassa väärille urille erikoisen tapahtumaketjun takia. Tutkinnanjohtaja paljastaa nyt, miksi 23-vuotias mies joutui epäillyksi nuoren postinkantajanaisen murhasta, vaikka hänellä ei voi olla osuutta tapahtuneeseen.

Kaksikymppinen postinjakajanainen pahoinpideltiin rajusti Vantaan Myyrmäessä aamuyöllä torstaina 17. marraskuuta. Nainen oli tapahtumien aikaan työvuorossa jakamassa Helsingin Sanomia.

Väkivalta oli poliisin arvion mukaan silmitöntä, ja nainen kuolikin vammoihinsa myöhemmin sairaalassa. Henkirikoksen tekijä on edelleen karkuteillä, eikä poliisilla ole tietoa siitä, kuka naisen päälle kävi.

Hetken aikaa juttu näytti kuitenkin jo ratkaistulta.

Vain pari tuntia väkivaltarikoksen jälkeen poliisi otti kiinni 23-vuotiaan helsinkiläismiehen teosta epäiltynä. Kiinnioton taustalla oli poikkeuksellisen hämäävä tapahtumien sarja ja erikoisia sattumia.

Mies soitti hätäkeskukseen lähistöltä

Postinkantaja pahoinpideltiin Myyrmäentie 6D:n edustalla noin puoli neljän aikaan aamuyöllä.

Vain hetkeä myöhemmin hätäkeskus sai puhelun 23-vuotiaalta helsinkiläismieheltä, jolla on aiempaa väkivaltarikostaustaa. Puhelu tuli Vantaalta, läheltä paikkaa, jossa postinjakaja pahoinpideltiin. Mies pyysi paikalle poliisipartiota.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä kertoo, että kun poliisi meni paikalle, mies oli jo poistunut taksilla. Partio lähti hänen peräänsä asian selvittämiseksi.

– Poliisi meni hänen kotiosoitteeseensa ja siellä mies kertoi partiolle jonkinlaisesta väkivaltatilanteesta ja kohtaamisestaan postinjakajan kanssa, Tyynelä sanoo.

Miehen kertomuksen mukaan hän oli kohdannut aamuyöllä postinjakajan, joka päästi hänet erään taloyhtiön rappuun. Mies kertoi myös kohdanneensa väkivaltaa yön aikana.

Mies oli verijälkien peitossa

Poliisi kiinnitti huomiota siihen, että mies oli itse verijälkien peitossa.

– Hänellä oli verta kasvojensa alueella, kuten myös ylävartalon vaatteissa, housuissa sekä kengissä, Tyynelä kertoo.

Poliisi ynnäsi yksityiskohtia yhteen ja päätteli, ettei kyse voi olla sattumasta. Mies pidätettiin postinkantajanaiseen kohdistetusta väkivallasta epäiltynä.

– Näyttö häntä vastaan oli kyllä varsin vahvaa siinä alkuvaiheessa. Ja se pitää paikkansa, että hän on ollut tapahtumapaikan lähellä, Tyynelä kertaa.

– Hän itsekin totesi siinä vaiheessa, että hän kyllä sopii tuntomerkkeihin.

Todistajat vahvistavat tarinan

Tarkemmissa tutkimuksissa alkoi paljastua, ettei kaikki ole välttämättä sitä, miltä näyttää.

Kävi ilmi, ettei miehen mainitsema väkivaltatilanne ollut tapahtunut miehen ja postinkantajan välillä, vaan miehen ja hänelle entuudestaan tutun henkilön välillä.

Taustalla oli ihmissuhteisiin liittyviä asioita.

– Tämä kyseinen kohtaaminen oli päättynyt siihen, että 23-vuotias mies oli poistettu paikalta voimakeinoin. Tilanne oli tapahtunut jo ennen postinkantajan kohtaamaa väkivaltaa.

Välikohtauksessa oli paikalla 23-vuotiaan miehen lisäksi kaksi muuta ihmistä. Heidät on kuulusteltu ja he vahvistavat tarinan.

"Olisi täytynyt olla kahdessa paikassa samaan aikaan"

Tutkimuksissa selvisi myös, että miehen mainitsema postinkantaja oli eri kuin väkivallan uhriksi Myyrmäessä joutunut nainen.

Poliisi tavoitti myös hänet. Hän kertoi päästäneensä nuoren miehen rappukäytävään.

Miehen liikkeetkin saatiin pian aseteltua kartalle. Mies oli kohdannut postinkantajan toisessa kaupunginosassa, joskaan ei kovin kaukana Myyrmäen murhapaikalta. Ei kuitenkaan Myyrmäentie 6 D:ssä.

Valvontakameratallenteilta pystyttiin toteamaan, että 23-vuotias mies oli täsmälleen henkirikoksen aikana toisaalla, eikä siten voinut olla paikalla, kun postinkantajaa pahoinpideltiin kuoliaaksi.

– Jos olisi, hänen olisi täytynyt olla kahdessa paikassa samaan aikaan, tutkinnanjohtaja Tyynelä sanoo.

Lisäksi laboratoriossa vielä todettiin, että miehen päältä löydetyt verijäljet olivat miehen omaa verta.

Poliisi päätyi toteamaan, ettei miehellä mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole mitään tekemistä postinkantajan surman kanssa.

Mies vapautettiin henkirikosta seuranneen viikon aikana. Tyynelän puheista käy selväksi, ettei poliisi pidä enää käytännössä lainkaan mahdollisena, että mies olisi henkirikoksen taustalla.

Uusi epäilty

Tapaus sai jälleen uuden käänteen joulukuun alussa, kun 19-vuotias mies ilmoittautui poliisille ja kertoi tehneensä henkirikoksen. Poliisilla oli taas uusi epäilty.

Hyvin pian kuulusteluissa kuitenkin ilmeni, ettei mies tiedä henkirikoksesta mitään sellaista, jota ei olisi kerrottu julkisuudessa.

Nuorukainen ei siis pystynyt kertomaan poliisille esimerkiksi henkirikoksen tarkkaa tekotapaa tai postinkantajan saamia vammoja. Poliisi ei ole paljastanut näitä yksityiskohtia toimittajille.

Tyynelän mukaan tämä on hyvä esimerkki siitä, miksi poliisi joskus vaikenee "tutkinnallisista syistä".

– Siitä (kertomuksesta) puuttui ne yksityiskohdat. Tämä on myös syy sille, minkä takia poliisi ei aina voi kertoa kaikkia yksityiskohtia julkisuuteen, Tyynelä sanoo.

Tutkinnanjohtaja Tyynelän mukaan nuorukainen lopulta myönsi tehneensä väärän tunnustuksen.

– Kyllä hän sen myönsi.

Mitään järkevää selitystä väärälle tunnustukselle ei saatu.

Tapaus on pimeänä

Tällä hetkellä poliisilla ei ole epäiltyjä henkirikokseen liittyen. Nuoren naisen murha on niin sanotusti pimeänä.

Tutkinnanjohtaja Tyynelän mukaan poliisi on saanut edelleen joitain vihjeitä tapaukseen liittyen. Silti läpimurtoa joudutaan vielä odottelemaan.

Poliisi on tähän mennessä tavoittanut kaksi silminnäkijää, jotka todistivat rajua väkivallantekoa Myyrmäentie 6:ssa tapahtumayönä.

Toinen löydettiin julkisuuden avulla. Poliisi pyysi henkilöä ilmoittautumaan, sillä hänen tiedettiin käyneen taloyhtiön roskakatoksessa tapahtumien aikaan. Nainen ilmoittautui. Hänen kertomuksestaan ei kuitenkaan ollut merkittävää apua.

Molemmat silminnäkijät ovat kertoneet, että tekijä oli pukeutunut mustiin. Muuten hänestä ei ole tarkkoja tuntomerkkejä.

Poliisi toivoo edelleen, että tapauksesta jotain tietävät ottaisivat yhteyttä. Vihjeet poliisi pyytää lähettämään sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Tältä näyttää Myyrmäessä postinjakajan surmapaikalla – tämä tapauksesta tiedetään nyt 7:05
MTV Uutiset vieraili postinkantajan murhapaikalla Myyrmäessä pian tapahtuneen jälkeen. Katso MTV Uutiset Liven aiempi lähetys aiheesta yltä. 

Lue myös:

    Uusimmat