Poistaa turvotuksen ja virkistää mielialaa – kokeile tätä ruokavaliota

Kun vaihdat teolliset ruoat ja prosessoidut sokerit luonnollisempaan ravintoon, voit tuntea olosi kevyemmäksi ja virkeämmäksi.

Vatsassa möyrii, jatkuvasti väsyttää, eikä mielialakaan ole se kaikista aurinkoisin. Kuulostaako tutulta? Ehkä syy olotilaasi piilee ruokavaliossasi, jossa voisi olla petraamisen varaa. Elimistölle raskaiden, teollisten ruokien sijaan voi vatsaa helliä myös luonnollisemmalla ruoalla, raakaravinnolla. Raakaravintovalmentaja-kirjailija Mea Salon mukaan raakaruossa ei ole mitään mystistä, sillä se on jo nyt osa monen suomalaisen päivittäistä ruokavaliota salaattien ja hedelmien muodossa.

– Kuumentamattomassa kasviravinnossa ovat tallella ravintoaineet, entsyymit ja kaikki hyvä. Entsyymejä tarvitaan kaikissa elintoiminnoissa. Raakaravinto on helposti sulavaa ja nestepitoista eikä se kaipaa paljon suolaa eikä prosessoitua sokeria, Salo muistuttaa.

Salon mukaan raakaravinnosta on runsaasti hyötyä terveydelle, sillä se on ravintotiheää ja parantaa siksi immuniteettia ja suorituskykyä.

– Vegaaniruoassa ei myöskään ole haitallista kolesterolia. Raaka-ateriat ovat runsaita ja kuitupitoisia, joten ne antavat täyteyden tunnetta ja auttavat myös painonhallinnassa.

Omassa työssään Salo auttaaa ihmisiä lisäämään raakaravintoa ruokavalioonsa siihen mittaan asti, kuin kukin haluaa. Vain harva syö Salon mukaan pelkästään raakaravintoa.

– Vegaaniruoka on myös ekologinen ja eettinen valinta ja säästää siten maapallon resursseja.

Raakaruokaa joulupöytään

Joulun perinteisen kinkkuähkyn voi välttää miettimällä uudestaan joulupöydän antimia. Mitä jos jättäisit kinkun tänä vuonna kokonaan pois ja korvaisit muut jouluruoat keyvemmillä vaihtoehdoilla? Raakaravintovalmentaja-kirjailija Mea Salon mukaan monista jouluherkuista voi tehdä helposti raakaversioita.

– Joulun juuresvuoista voi tehdä tutun makuisia raakaversioita juurespateina. Kinkun sijaan suosittelen myötätuntoa. Viljattoman joulupuuron voi tehdä raakaversiona. Luumusopasta tulee täysin perinteisen makuinen kuumentamatta. Makeita leivonnaisia ja suklaata voi tehdä raakana.

Perinteisiin ei kuitenkaan kannata juuttua, sillä joulupöydässäkin on lupa olla luova.

– Suosittelen ajattelemaan laajemmin ja etsimään myös uusia herkkuja, joiden ei tarvitse "vastata" perinneruokia, Salo vinkkaa.

Tutustu Mea Salon raakaravintoblogiin

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat