Poika sai vakavat silmävammat – äiti varoittaa trendilelusta: "Hän oli todella onnekas, kun ei menettänyt näköään"

Äiti varoittaa trendilelun vaaroista.

Fidget spinner -niminen stressilelu on suosittu jo monin paikoin Suomessa, mutta erityisesti maailmalla se on jo varsinainen hitti. Nyt eräs äiti varoittaa lelun vaarallisuudesta. 

Australialainen koulupoika, Isaac, 11, on Kidspot-sivuston mukaan jo melko hyvä tekemään temppuja omalla fidget spinnerillään. Muutama viikko sitten poika kärsi kuitenkin vakavia vammoja lelun vuoksi. Niin vakavia, että hän olisi voinut menettää näkönsä toisesta silmästään.

Isaacin äiti, Molly, haluaakin varoittaa muita vanhempia hillittömäksi trendileluksi muuttuneesta esineestä.

– Hän heitti spinnerin hieman ylemmäs, eikä hän onnistunut saamaan sitä kiinni, äiti kertoo Kidspot-sivustolle.

Lelu kuitenkin tuli alas, ja leikkasi pojan silmäkulmaa.

– Hän oli todella onnekas, kun ei menettänyt näköään, saati sitten silmämunaansa.

Isaacin silmäkulma arpeutui äidin mukaan niin, ettei hän tällä hetkellä pysty näkemään silmäkulmastaan mitään, vaan joutuu kääntämään päätään nähdäkseen tiettyyn suuntaan.

"Virallisesti kiellettävä..."

Onnettomuus ei ole ainoa laatuaan, ja lelun muuttuminen stressilelusta hittileluksi on aiheuttanut kaaoksen luokkahuoneissa maailmalla. Vaikka laitetta onkin markkinoitu nimenomaan ADHD-apuvälineenä ja apuna autismiin ja ahdistukseen, monen opettajan mielestä lelu on lähinnä vain todella häiritsevä. Toisten mielestä se olisi kuitenkin hyödyllinen esimerkiksi juuri ADHD-lapsille.

Jotkut amerikkalais- ja brittikoulut ovat jo kieltäneet lelun luokkahuoneista. Erään Illinoisissa sijaitsevan ja lelut kieltäneen koulun opettaja Kate Ellis kertoi Chicago Tribune -lehdelle, että leluilla on täysin päinvastainen vaikutus kuin väitetään.

– Lapset vaihtelevat tai pyörittelevät niitä kirjoittamisen sijaan, Ellis toteaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Eräs newyorkilainen koulu puolestaan kyllästyi lelujen heittelyyn käytävillä ja ruokalassa ja lähetti vanhemmille kirjeen, jossa kerrottiin koulun kieltävän trendilelun.

– Estääksemme loukkaantumiset meidän on virallisesti kiellettävä näiden fidget spinnerien tuominen kouluun, kirjeessä todettiin.

Samaa on nähty myös Australiassa. Vaikka lapset rakastavat addiktoivaa lelua, koulut ja vanhemmat eivät ole mielissään huomattuaan, että lelun puhutun rauhoittavan vaikutuksen sijaan se viekin lasten keskittymiskyvyn aiheuttaen ongelmia luokkahuoneissa – ja vammoja, kuten Isaacin tapauksessa.

Esimerkiksi Melbournessa sijaitsevan Mazenod Collegen vararehtori Tony Coghlan kertoi Herald Sunille, että heidän koulunsa on joutunut kieltämään fidget spinnerit luokkahuoneista.

Lähteet: Kidspot, Herald Sun

***

2:21

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja