Mainos

Koulut kieltäneet jo oppilailtaan maailmalla – trendilelu villitsee pian Suomessakin?

Stressilelusta tuli suunnaton hitti maailmalla.

Pieni laite, jota voi pyöritellä sormissaan tai tason päällä. Ei kuulosta kummoiselta, mutta stressileluksikin nimetystä laitteesta tuli siitä huolimatta hitti luokkahuoneissa ja toimistoissa ympäri maailmaa. Lelusta on uutisoinut myös Yle.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yli 20 vuotta vanha keksintö

Kun Catherine Hettinger oli 1980-luvulla vierailulla siskonsa luona Israelissa, hän todisti nuorten poikien heittelevän kiviä poliiseja ja ohi käveleviä ihmisiä kohti. Keksijän mieli alkoi vinhaa vauhtia kehitellä laitteita, jotka veisivät lasten huomion itseensä ja antaisivat näille mahdollisuuden rauhoittua.

Päästyään takaisin kotiinsa Orlandoon, hän kehitteli idean alkuperäisestä fidget spinneristä – yli kaksi vuosikymmentä ennen kuin siitä tulisi joka kodin suosikkilelu.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hettinger patentoi keksintönsä vuonna 1997. Kun Hettingerin patentti raukesi tänä vuonna, muutkin yritykset saivat ottaa tuotteen myyntiin. Hettingeriä lelun suosio ja muiden sillä rahastaminen haittaa.

– Olen vain innoissani, nainen toteaa Money-sivustolla, ja kertoo, että tilanne voisi olla eri, jos hän olisi tehnyt tuotteen rahan kiilto silmissään.

Nainen uskoo, että tiukka taloustilanne on saanut ihmiset etsimään tapoja rauhoittaa kiristäviä hermoja.

– Se oli aina se konsepti – auttaa ihmisiä, hän kertoo.

"Jos yksikin oppilaani tuo vielä näitä luokkaani..."

Laitetta onkin markkinoitu ADHD-apuvälineenä ja apuna autismiin ja ahdistukseen. Väitteitä tukevia tutkimuksia ei kuitenkaan ole tehty, kertoo Daily Mail.

Daily Mailin mukaan jotkut vanhemmat ovat kuitenkin huomanneet pyöritinlaitteesta olleen todella hyötyä heidän lastensa kohdalla. 8-vuotiaan autistisen tytön äiti Mirim Gwynne kirjoittaa autismawareness.com-sivustolla, että laite todella on vähentänyt tyttären stressiä ja vaivaantuneisuutta tämän tarpeesta "stimmailla" eli elehtiä eri tavoin koulussa.

"Äiti, ihan kuin kaikki haluaisivat olla nyt autistisia kuin minä!" tytär oli todennut äidilleen.

Gwynne pohtii kuitenkin sivustolla sitä, miten opettajat voivat erotella lapset, jotka vain haluavat leikkiä, lapsista, jotka oikeasti tarvitsevat lelua rauhoittuakseen. Lelun muuttuminen hittileluksi johtaakin valitettavasti siihen, että opettajat joutuvat kieltämään sen kaikilta. Tästä toimii esimerkkinä kalifornialaisopettaja Gerrell Knightshead, joka twiittasi kuvan leluista saatetekstillä: "Jos yksikin oppilaani tuo vielä näitä luokkaani, menetän hermoni."

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Daily Mailin mukaan jotkut amerikkalais- ja brittikoulut ovatkin jo kieltäneet lelun luokkahuoneista. Erään Illinoisissa sijaitsevan ja lelut kieltäneen koulun opettaja Kate Ellis kertoi Chicago Tribune -lehdelle, että leluilla on täysin päinvastainen vaikutus kuin väitetään.

– Lapset vaihtelevat tai pyörittelevät niitä kirjoittamisen sijaan, Ellis toteaa.

Gwynne toteaa, että hänen lapsensa olisi murtunut, jos hänen kouluunsa tulisi samanlainen kielto. Niin kovasti tytär tarvitsee sitä helpottaakseen stressiään. Gwynnen mielestä koulut reagoivatkin liian nopeasti uuteen trendileluun kieltämällä sen vain sen suosion vuoksi.

Miten käy Suomen kouluissa lelun rantaututessa pikku hiljaa tännekin, se selvinnee piakkoin. Lelun voi tilata maailmalta, mutta sitä myydään jo joissain kotimaisissakin nettikaupoissa.


***

2:21

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.