Pohjois-Korean perustuslaki: Olemme ydinasevalta

CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla 2:35
CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla.

Pohjois-Korean välit Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan ovat erittäin kireät ja pelkona on, että Pohjois-Korea tekisi ensimmäisen ydinkokeensa sitten vuoden 2017.

Pohjois-Korea on kirjannut perustuslakiinsa olevansa ydinasevalta. Asiasta kertoi valtion uutistoimisto KCNA torstaina.

– Tämä on historiallinen tapahtuma, joka antaa voimakkaan poliittisen vivun kansallisen puolustuskyvyn merkittävään vahvistamiseen, sanoi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un KCNA:n mukaan.

Kimin mukaan Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani muodostavat "kolmiosotilasliiton", joka Kimin mukaan on aasialainen versio sotilasliitto Natosta ja syynä sotaan ja aggressioon.

Vastauksena Pohjois-Korean uhittelulle Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat viime aikoina tehostaneet puolustusyhteistyötään ja harjoitelleet myös Japanin kanssa.

Välit erittäin kireät

Pohjois-Korea on tehnyt tänä vuonna ennätysmäärän ohjuskokeita. Viime kuussa maa myös teki toisen epäonnistuneen yrityksensä laukaista vakoilusatelliitti avaruuteen.

Syyskuun puolivälissä Kim Jong-un vieraili Venäjällä tapaamassa presidentti Vladimir Putinia. On arvioitu, että Venäjä on kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa. Mahdollinen asekauppa olisi kansainvälisten pakotteiden vastainen. Pohjois-Korean puolestaan oletetaan toivovan Venäjältä apua ohjusohjelmansa kehittämiseen.

Pohjois-Korean välit Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan ovat erittäin kireät ja pelkona on, että Pohjois-Korea tekisi ensimmäisen ydinkokeensa sitten vuoden 2017. Maa on tehnyt vuosien 2006–2017 välillä yhteensä kuusi ydinkoetta.

Pohjois-Korean parlamentti hyväksyi vuosi sitten lain, joka julisti maan ydinasevaltioksi. Uusi laki sallii myös ydinaseiden ennaltaehkäisevän käytön.

Pohjois-Korea vakoillut Suomen puolustusteollisuutta - Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Mikko Kiviharju Aalto-yliopistosta haastattelussa 9:50
Pohjois-Korea on vakoillut Suomen puolustusteollisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat