Pluton status kyseenalaistetaan jälleen – Nasan johtaja: minun näkökulmastani se on planeetta

Kääpiöplaneetta Pluto ainutlaatuisissa kuvissa 0:44
Pluton kaasukehä saattaa kadota kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

FIRST -robotiikkatilaisuudessa Yhdysvaltojen Oklahomassa viime perjantaina vieraillut Nasan hallintojohtaja Jim Bridestine asemoi itsensä siihen joukkoon, jonka mielestä piskuinen Pluto on yksi Aurinkokuntamme yhdeksästä planeetasta, uutisoi Independent. Pluton status planeettana vietiin ensimmäisen kerran vuonna 2006, jolloin se muutettiin virallisesti kääpiöplaneetaksi.

– Ihan vain tiedoksenne, minun mielestäni Pluto on planeetta. Tämän tiedon kanssa olen aina elänyt ja pidän siitä kiinni, Bridestine julisti tilaisuudessa.

Pluto julistettiin alun perin planeetaksi vuonna 1930, kun yhdysvaltalainen astronomi Clyde Tombaugh löysi sen. Tuolloin sitä pidetiin yhdeksäntenä planeettana Auringosta, joka kiertää kauimpana Kuiperin vyöhykkeellä.

Pluton asema kuitenkin kyseenalaistettiin 62 vuotta myöhemmin, kun sen tienoilta löydettiin muita samankokoisia taivaankappaleita.

Vuonna 2005 astronomit löysivät Eris -nimisen kääpiöplaneetan, joka on 27 prosenttia Plutoa suurempi. Vuotta myöhemmin Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni julkaisi virallisen määritelmänsä planeetasta, jota Pluto ei vastannut.

Alennettiin kääpiöplaneetaksi 2006

Siitä lähtien Pluto on määritelty kääpiöplaneetaksi siitäkin huolimatta, että jäisen taivaankappaleen omistautunut kannattajajoukko on sinnikkäästi vaatinut Pluton kutsumista planeetaksi.

Nasan New Horizons -tehtävän johtava tieteilijä Alan Stern vaati niin ikään myöhemmin tieteellisessä artikkelissa Pluton aseman uudelleenarviointia.

Pluton planeettastatuksen palauttamista vaativa yhteisö on myös vaatinut niin sanotusti planeetan kunnianpalautusta.

– Yli 75 vuoden ajan koululaisia ympäri maailman ovat oppineet, että Aurinkokunnassamme on yhdeksän planeettaa. Pluton asema planeettana on kiehtonut ihmismieliä vuosikymmeniä, eikä nyt ole aika arvon alentamiselle, yhteisö kirjoittaa kotisivuillansa.

 

Lue myös:

    Uusimmat