Mainos

Plan huolissaan lasten hyväksikäytöstä jalkapallon MM-kisoissa

Lastenoikeusjärjestö Plan International on huolissaan, että 12.6. käynnistyvät jalkapallon MM-kisat lisäävät lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tuhannet lapset joutuvat vuosittain Brasiliassa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Seksuaalinen väkivalta on Brasilian toiseksi useimmin raportoitu rikos, ja suurin osa uhreista on 10–14-vuotiaita.

– Vaikka MM-kisat ovat iloinen tapahtuma, ne myös altistavat haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret väkivallalle ja hyväksikäytölle. Turismi on valitettavasti yhteydessä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ja kisojen aikana maassa vallitsee poikkeuksellisen huoleton ilmapiiri ja hotellit ovat täynnä, joten prostituutiota ja hyväksikäyttöä pystytään valvomaan heikommin kuin tavallisesti, sanoo Lastenoikeusjärjestö Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Vuonna 2011 jopa 10 000 lasta ja teini-ikäistä joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Moni brasilialaislapsi joutuu seksityöhön ihmiskaupan uhrina. Lapsikauppa keskittyy etenkin kaupunkeihin. On tavallista, että hyvin nuoret tytöt meikataan vanhemman näköisiksi, jotta asiakkaan on vaikea arvioida tytön ikää.

Nuoret töihin MM-kisoihin

Plan on kampanjoinut kevään ajan lisätäkseen tietoa hyväksikäytön riskistä. Se on tiedottanut hyväksikäytön uhkasta ja tunnistamisesta kisakaupunkien Recifen ja Natalin ympäristössä.

Järjestö on myös vahvistanut haavoittuvassa asemassa olevien teinityttöjen itseluottamusta ja taitoja jalkapalloprojektissa sekä auttanut 150 nuorta löytämään töitä kisajärjestäjinä. Heistä 60 on nuoria tyttöjä, jotka olisivat kisojen aikana potentiaalisia parituksen uhreja.
  
– On olennaista, että tytöt pysyvät koulussa ja saavat laadukasta koulutusta, sillä se paitsi suojelee heitä hyväksikäytöltä ja väkivallalta myös parantaa merkittävästi heidän tulevaisuuttaan – ja heidän perheidensä ja yhteisöjensä tulevaisuutta, Heinänen sanoo.

Kisoihin matkaavat seksirikolliset kiinni

Planin lisäksi myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on liittynyt hyväksikäytön vastaiseen työhön ja kehottanut EU:ta toimiin kisoihin matkustavien seksirikollisten kiinni saamiseksi ja rikosten estämiseksi.
 
– Tavoite on estää hyväksikäyttö lisäämällä tietoa asiasta ja tukemalla haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja nuoria, jotta he löytävät muita vaihtoehtoja prostituutiolle, sanoo Heinänen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja