Mainos

"Pilkkalauluja, perättömien tietojen levittämistä ja herjausta" – Syyttäjä: Johan Bäckman piinasi Ylen toimittajaa

Syyttäjä vaatii Venäjä-yhteyksistään tunnetulle dosentille Johan Bäckmanille rangaistusta muun muassa Ylen toimittajan vainoamisesta.

Syyttäjän mukaan Bäckman vainosi Ylen toimittaja Jessikka Aroa uhkaamalla, ottamalla yhteyttä ja muilla näihin rinnastettavilla tavoilla vuosina 2014–2016.

Syyttäjän mukaan Bäckman on lähettänyt Ylen toimittajalle useita tapaamiskutsuja, levittänyt toimittajasta perätöntä tietoa ja tästä laadittua pilkkalaulua netissä.

Syyttäjän mukaan Bäckman on myös toimittanut Ylen toimittajalle kipsijäljennöksen Virossa sijaitsevasta kiistellystä pronssisoturipatsaasta ja kirjoittanut toimittajasta herjaavaa tekstiä MV-julkaisuun. Toisen maailmansodan neuvostosotilaiden muistomerkkinä toimineen pronssisoturipatsaan siirtäminen pois Tallinnan keskustasta aiheutti noin kymmenen vuotta sitten ulkopoliittisen kiistan Viron ja Venäjän välillä.

Bäckman on toiminut Pohjois-Euroopan edustajana Venäjän presidentin alaisessa Venäjän strategisen tutkimuksen instituutissa RISS:ssä, kertonut edustavansa Itä-Ukrainan separatisteja ja esiintynyt usein julkisuudessa muun muassa Venäjän ja Suomen välisten lapsiasiakiistojen yhteydessä.

Janitskinille useita syytteitä

MV-lehden perustajaa Ilja Janitskinia syytetään muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksista ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Janitskin on syyttäjän mukaan esittänyt useissa artikkeleissa Aroa koskevia valheellisia tietoja tai vihjauksia, jotka ovat aiheuttaneet tai olleet omiaan aiheuttamaan tälle kärsimystä. Muun muassa Venäjän verkkopropagandaa ja mielipidevaikuttamista tutkineen Aron on muun muassa väitetty toimivan yhteistyössä ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa.

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskee Janitskinia ja häntä sijaistanutta kolmatta henkilöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.