Pihtiputaan ajattelija ei haihattele turhia

Raviohjastaja Santtu Raitalalla on menossa elämänsä paras kilpailukausi. Vaikka raviurheilu on elämän ykkösasia, mielenkiintoa riittää muutakin maailman menoa kohtaan.

512 060. Sen verran rahaa eli yli puoli miljoonaa euroa 26-vuotias raviohjastaja Santtu Raitala on ajanut palkintorahoja hevosenomistajille tämän vuoden aikana.

Aiemmat kausikohtaiset ennätyslukemat olivat edellisvuodelta. Kauden 2016 kokonaistili 308 785 euroa on siis ylitetty jo hyvissä ajoin ennen vuoden loppua.

– Olen tosi iloinen siitä miten tämä kausi on mennyt. Etenkin vuoden loppua kohden olen saanut tosi kivoja hevosia ajettavaksi ja pärjännytkin niillä mukavasti, Raitala arvioi.

Myös tämänhetkinen voittosaldo 145 tietää sitä, että kuluvasta vuodesta tulee Raitalan uralla ensimmäinen sadan täysosuman rajapyykin rikkonut kausi. Vuonna 2015 maaginen lukema jäi vain kahden täysosuman päähän.

– Vaikea sanoa mistä kaikki johtuu tai eritellä tiettyjä asioita mistä menestys juontaa juurensa. Hirmu radikaalisti mikään omassa toiminnassa ei ole mielestäni muuttunut, ohjastaja miettii.

– Tietysti se tekee paljon kun saa ajaa enemmän kilpaa ja osallistua myös isompiin lähtöihin. Niissä jollain tavalla kehittyy vielä enemmän ja eri tavalla. Kaikkiaan tämä homma on pitkälti kiinni siitä, että pääsee ajamaan paljon ja hyvillä hevosilla.

Viimeisimpiä esimerkkejä Raitalan nappisuorituksista kovissa paikoissa luokkahevosten kanssa ovat Pikku-Rytin 10 000 euron arvoinen Toto76-voitto eilen Oulussa, Pekka Korven tallin Free Men kirittäminen Kasvattajakruunu-välierässä Toto76-voittajaksi viime kuussa sekä toukokuinen pronssisija Ruotsin Solvallassa lämminveritammojen Euroopan mestaruuskilpailussa Mountain Cleaverillä.

– Olen vain koettanut tehdä työni mahdollisimman hyvin ja keskittyä siihen täysillä. Toinen tärkeä asia on tietysti olla paljon paikalla ja kiertää raveja ahkerasti. Asiakkaiden kanssa mennään valmentajan omien toimintatapojen ja tavoitteiden mukaisesti, Raitala kuvailee työfilosofiaansa.

– Joskus mietitään yhdessä enemmän ja tarkemmin hevosen uraa ja tehdään tiivistäkin yhteistyötä. Ajan saatossa jokainen asiakassuhde muotoutuu omanlaisekseen.

Special Promise on yksi Santtu Raitalan vakituisista Toto76-menestysajokeista.

Kaikki kokemus on hyväksi

Vaikka hyvien hevosten merkitystä ohjastajan menestykselle ei voi liikaa korostaa, Raitalan mukaan turhia reissuja ei tule silloinkaan kun sijoitus jää vaatimattomaksi tai hevosen suoritus vaisuksi.

– Lähtökohtaisesti jokaisesta ajotehtävästä voi oppia aina jotakin. Mitä enemmän rutiinia erilaisten hevosten kanssa tulee, sitä taitavammaksi ohjastajaksi kehittyy, hän tiivistää.

– Moni hevonen muistuttaa myös tavalla tai toisella jotakin muuta menijää. Kun kokemusta on karttunut tarpeeksi, sitä voi soveltaa laajemmassakin perspektiivissä. Aiempien ajokkien kanssa saatuja oivalluksia osaa hyödyntää eri tavalla myös uudempien tuttavuuksien kanssa.

Kilpailukokemuksia Raitalalle on kertynyt kaikkiaan 6112 startin verran. Poniraviura käsitti 124 kilpailua lisää. Tämä vuosi on Raitalalle ennätyksellinen myös starttimäärissä: jo nyt hän on ajanut kilpaa enemmän kuin minään vuona aiemmin eli 1198 kertaa.

Ajokilometrejä auton ratissa on kertynyt moninkertainen määrä.

– Etenkin liukkailla ja pimeillä keleillä autoilu on kieltämättä vähän raskasta. Öisin kun ei kamalasti ihmiset enää soittele, niin aika menee mukavasti kuuntelemalla puhelimesta jotakin keskusteluohjelmia, Raitala paljastaa.

– Tykkään seurata maailman menoa yleisestikin, ja kuuntelen paljon muutakin kuin vain ravijuttuja. Erityisen mielenkiintoista on kuulla tarinoita ihmisistä, jotka ovat menestyneet omassa ammatissaan ja elämänsä osa-alueella sekä heidän mielipiteitään kaikenlaisista asioista.

Vaikka raviurheilu on miehen elämässä selkeä ykkösasia juuri nyt, niin kiinnostusta riittää pohtia yleismaailmallisten ilmiöiden syitä ja seurauksia. Toisinaan ajatukset palaavat silloinkin takaisin rakkaaseen lajiin.

– On avartavaa ja mielenkiintoista yrittää pohtia asioita kuin asioita vähän uusia ja erilaisia reittejä. Esimerkiksi että mitä raviurheilusta ajattelee sellainen ihminen, joka ei tykkää siitä lainkaan.  Ja että mitä ehkä voisi tai pitäisi tehdä, jotta hänen mielipiteensä saataisi muuttumaan.

Mielipiteillä kun on tapana muuttua, sen tietää Raitala itsekin omasta kokemuksestaan.

– Asiat voi alkaa nähdä tosikin erillä tavalla ja maailma avartua sitä myöten kun tulee ikää ja viisautta lisää, hän myöntää.

– Tuolla kun yksinään öisin ajelee niin ehtii pohtia kaikenlaista, tietysti myös raveja ja omia suorituksiaan. Erityisesti kun on tutumpi hevonen kyseessä, niin yrittää oman starttipäivän toimintamallin kautta miettiä että miten sitä muuttamalla saisi ajokin yltämään parhaimpaan suoritukseensa. Mikäli se ei tuota tulosta, sitten voi tulla kyseeseen ehdottaa esimerkiksi varustemuutoksia.

Hän ei kuitenkaan halua luetella, missä kaikissa raveja ja hevosia koskevissa kysymyksissä hän on ajan mittaan kokenut valaistumisen.

– Se voi hyvinkin olla, että moni muu ei ole muuttanut näkemystään vastaavalla tavalla tai ei ehkä tule koskaan kääntämäänkään kelkkaansa, Raitala muotoilee.

Ammattiohjastaja Santtu Raitala tunnetaan sekä Twitter-käyttäjänä että vannoutuneena Salatut Elämät -fanina.

Kliseiden kautta

Jalat maassa ja päivä kerrallaan kuulostavat kliseisiltä elämänfilosofioilta, mutta eritoten hevosalalla ne ovat ehkä sittenkin kliseiden sijaan klassikoita.

– Tätä hommaa on tehtävä aika pitkälti päivä kerrallaan. Mitään hirveän erikoisia ajatuksia tai suunnitelmia tulevaisuutta varten ei ole, Raitala tiivistää.

– Ei kannata keskittyä liikaa maalailemaan suuria suunnitelmia tai tulevaisuuden haaveita, kun niin paljon on sellaisia muuttujia mitkä eivät ole itsestä kiinni.

Juuri tällä hetkellä nuori ohjastaja on tyytyväinen elämäntilanteeseensa, jossa hän asuu Pihtiputaan Peningissä pienellä hevostilalla. Valmennuslistoilla ovat tällä hetkellä K.P. Salama, Archie Dream, Exceptional Boko ja Ike Ale. Oman tallin voittoprosentti on hurja 43.

– Muu kotiporukka vastaa hevosten arkirutiineista pääasiallisesti. Siksi määräänsä enempää hevosia ei tee mieli ottaa, jotta ehtii tehdä niiden kanssa kaiken parhaalla mahdollisella tavalla.

Myös koko kotimaisen raviurheilun tilanteessa hän näkee paljon positiivista sekä nyt että tulevaisuudessa.

– Hommat ovat kokonaisuudessaan tosi kivalla mallilla ja ihmisillä tuntuu olevan positiivinen henki. Näyttää siltä että näkymää on ammattimaiselle toiminnalle jatkossakin muun muassa hyvien palkintojen myötä.

Free Me, Santtu Raitala ja lennokas loppukiri Jyväskylän Killerillä.

Tv-lähetykset: Ravit

    Ei tulevia TV-esityksiä

    Tässä lajissa ei ole tiedossa olevia TV-esityksiä seuraavan kolmen kuukauden aikana.

  • Katso lisää

Lue myös:

    Uusimmat