Postin lakko on kylmää kyytiä pienyrittäjälle: Myynti vain putoaa keskellä parasta sesonkia – "Lasku on ollut suorastaan järkyttävä"

Wadek Kral pyörittää Helsingissä pientä muutaman vuoden ikäistä perheyritystä, joka suunnittelee ja valmistuttaa teräksisiä mitalihenkareita. Postin työtaistelu on syönyt myyntiä rajusti juuri äärimmäisen tärkeän joulusesongin aikana.

Henkarin idea on yksinkertainen. Lapsille ja miksei vanhemmillekin kertyy urheiluharrastuksista monenlaisia mitaleja vuosien mittaan, ja moni haluaa ripustaa ne kotinsa seinälle.

Henkareita hankitaan monesti lahjaksi, ja joulusesongin osuus koko vuoden myynnistä on ollut noin puolet. Tuotteita on toimitettu asiakkaille pääasiassa Postin kaikkein pienimpinä XXS-paketteina, jotka mahtuvat kirjeiden lailla postiluukusta sisään. Lakon myötä tuotteen myyntiä on kuitenkin rajoitettu.

Isommat paketit ovat kulkeneet lakonkin aikana, mutta kirjeiden toimittaminen voi venyä ensi vuoden puolelle, joten monet asiakkaat ovat kyselleet huolestuneina joululahjojensa kohtaloa. Kralin yrityksellä ei ole omaa kivijalkakauppaa, joten epävarmuus on näkynyt Postista riippuvaisen verkkokaupan tilauksissa selvästi.

– Moni on ihmetellyt, että uskaltaako mitään tilata. Myyntiin on tullut erittäin merkittävä pudotus. Yleensä tässä vaiheessa tilaukset vain nousevat joka päivä, mutta nyt tulee pudotusta joka päivä.

Moni siirtynyt Matkahuollon puoleen

Varastot oli jo ehditty tilata täyteen, joten yritys ratkaisi tilanteen siirtymällä Matkahuollon pakettipalvelun käyttäjäksi. Kustannusten lisäksi se on aiheuttanut töitä, kun pakettien toimituspaikkoja on pitänyt erikseen selvittää.

– Se on toki kalliimpaa ja korotus menee meidän omasta katteesta. Ei me voida sitä asiakkaan maksettavaksi laittaa, Wakek Kral toteaa.

Matkahuollon mukaan se on kasvattanut asiakasmääräänsä peräti Postin lakon myötä asiakasmääräänsä 50 prosenttia. Toimitusjohtaja Janne Jakola arveli MTV Uutisille keskiviikkona, että Posti tuskin saa kaikkia asiakkaitaan takaisin ja kilpailu lisääntyy. Wadek Kral pohtii myös, palaako enää Postin asiakkaaksi.

Postin työkiista näyttää tällä hetkellä olevan pahasti umpisolmussa. Wadek Kral sanoo ymmärtävänsä osapuolten ajavan omia etujaan, mutta toteaa samalla:

– Tässä on monen perheen elanto pahasti vaakalaudalla. Meillä ei onneksi kaikki ole kiinni tässä, mutta tilausmäärien lasku on ollut suorastaan järkyttävä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja