Pienten lasten ylipaino räjähti käsiin – roskaruokamainokset yksi syy

Ylipainoisten lasten määrä on kasvanut hälyttäviin lukemiin. Maailman terveysjärjestön tuoreen raportin mukaan maailmassa on vähintään 41 miljoonaa alle viisivuotiasta, ylipainoista lasta.

Ylipainoisten lasten määrä on kasvanut vuodesta 1990 jopa 10 miljoonalla maailmanlaajuisesti. Lasten ylipaino on lisääntynyt erityisesti kehitysmaissa ja kehittyvissä maissa, missä ylipaino lapsilla on tänä päivänä yleisempää kuin rikkaammissa maissa.

Maailman terveysjärjestön ECHO:n (Comission on Ending Childhood Obesity) raportin mukaan kehitysmaissa ylipainoisten lasten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1990. Vuonna 2014 ylipainoisia lapsia oli kehitysmaissa 15,5 miljoonaa, kun vuonna 1990 luku oli vielä 7,5 miljoonaa.

– Ylipaino vaikuttaa lasten elämänlaatuun, ja se voi aiheuttaa niin fyysisiä, psyykkisiä kuin terveydellisiäkin esteitä, totesi Sania Nishtar ECHO:sta.

WHO:n mukaan epäterveellisten ruokien ja juomien markkinoinnilla on ollut merkitystä lasten ylipainon lisääntymiseen erityisesti kehittyvissä maissa.

Lähes puolet ylipainoisista pikkulapsista elää Aasiassa

Jopa puolet alle 5-vuotiaista ylipainoisista lapsista elää Aasiassa. 25 prosenttia ylipainoisista lapsista asuu Afrikassa, missä ylipainoisten lasten määrä on kaksinkertaistunut 5,4 miljoonasta 10,3 miljoonaan. Afrikan maista ylipainoisia lapsia on eniten Libyassa, Egyptissä, Marokossa, Algeriassa, Tunisiassa ja Botswanassa.

Maailman terveysjärjestön mukaan erityisesti lapset, jotka eivät saa riittävästi ravinteikasta ruokaa varhaislapsuudessaan ovat erityisen suuressa riskissä tulla ylipainoisiksi ruoan määrän ja aktiivisuustasojen muuttuessa. Riski on suuri myös maahanmuuttajien lapsilla, joiden elämässä tapahtuu nopeasti kulttuurisia muutoksia.

WHO:n mukaan maiden hallitusten tulisi tarttua ongelmaan ja edistää terveellisten ruokien markkinointia sekä puhua fyysisen aktiivisuuden ja terveellisen kouluympäristön puolesta. 

Mikäli muutoksia ei tapahdu, on maailmassa vuoteen 2025 mennessä jopa 70 miljoonaa ylipainoista pientä lasta.

Lähteet: WHOFoxnews

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja