Pienen mysteerioven arvoitus ratkesi? Huoneesta on ehkä ollut pääsy vaarallisen puhdistustyön äärelle

Pikkuriikkinen ovi ihmetyttää Helsingin keskustassa 0:37

Helsingin Kalliossa asuintalossa oleva pikkuriikkinen ovi on hämmästyttänyt ihmisiä jo pidemmän aikaa. MTV Uutiset kysyi lukijoiltaan vihjeitä oven olemassaolon tarkoituksesta, koska taloyhtiökään ei asiaa osannut valottaa.

Yksi varteenotettavimmista vihjeistä tuli Jani Karhulahdelta. Hän arveli, että huoneesta on aikanaan päästy huoltamaan saostuskaivoa. Tälle väitteelle löytyy tukea Helsingin rakennusviraston vanhoista pohjapiirustuksista.

Vesiklosetit kiellettiin

Saostuskaivoja käytettiin asunnoissa ennen kuin viemärijärjestelmä oli keksitty. Saostuskaivon tehtävä oli eritellä jätevedet ennen niiden siirtymistä kaupungin viemäriverkkoon. Ilman saostuskaivoja vesiklosetteja oli mahdotonta rakentaa.

Helsingissä kiellettiin 1800-luvun lopulla vesiklosettien rakentaminen, sillä viemärit laskivat jätevetensä suoraan rannoille ja saastuttivat ne. Vesiklosetteja sai rakentaa vuodesta 1895 alkaen, mikäli taloyhtiössä olisi saostuskaivo.

Käytöstä poistettu kaivo

Helsingin kaupungin rakennusvirastolta saadun pohjapiirroksen mukaan kalliolaisen kerrostalon pikkuriikkisen oven takana olevan huoneen alla on käytöstä poistettu saostuskaivo.

Arvauksena on ollut, että huoneesta on päässyt huoltamaan ja puhdistamaan saostuskaivoa. Varmuutta asialle ei kuitenkaan ole löytynyt, sillä ei tiedetä, onko kyseisessä talossa ollut aikanaan käytössä saostuskaivoratkaisu.  

Kaivojen tyhjentäminen oli vaarallista työtä, koska ne olivat syviä, ja niihin oli sen takia vaikeaa järjestää ilmastointia (Lähde: Vettä ja elämää - Helsingin vesihuollon historia, kirjoittaja Timo Herranen). 

Onko sinulla tietoa kaupungin vanhojen saostuskaivojen käytöstä? Oletko huomannut kaupungilla muita erikoisia rakennelmia tai sisäänkäyntejä? Kerro MTV Uutisten toimittajalle tai lähetä viesti toimituksemme Whatsappiin numeroon 040 578 5504.


Juttua muokattu 3.11. klo 13.24: Lisätty vinkin antajan nimi juttuun.

Lue myös:

    Uusimmat