Petteri Orpon lupaus palveluista nostettiin tikun nokkaan eduskunnassa – "Mikä on muuttanut linjan?"

Hallitus vastasi Sote-välikysymykseen 3:15
Hallitus vastasi Sote-välikysymykseen

Petteri Orpon viimevuotinen vaalikirjoitus nousi esiin eduskunnan sote-välikysymyskeskustelussa.

Eduskunta keskusteli tänään Keskustan ja Liike Nytin jättämästä välikysymyksestä sote-palveluihin liittyen.

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi nosti esiin kokoomuksen puheenjohtajan, nykyisen pääministerin Petteri Orpon kolumnin tammikuulta 2022.

Neljä päivää ennen aluevaaleja Orpo kirjoitti Maaseudun Tulevaisuudessa kokoomuksen linjan olevan se, että Suomen jokaisesta kunnasta löytyisi jatkossakin sote-palveluita.

– Jokaisella paikkakunnalla tulee jatkossakin olemaan sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluita, joita ihmiset tarvitsevat, Orpo kirjoitti.

Pienemmissä kunnissa lääkärin vastaanottoa voidaan tarvita esimerkiksi muutaman kerran viikossa, neuvolapalveluita kerran viikossa, mielenterveys- ja päihdepalveluita kerran viikossa.

Tänä vuonna Petteri Orpon hallitus määritteli aloittaessaan, että suomalaisten sote-menojen kasvua pitää vähentää hallituskauden aikana 1,4 miljardilla eurolla, ennen kaikkea hyvinvointialueiden omilla toimilla.

Tämä on vaikuttanut siihen, että useat hyvinvointialueet ovat julkaisseet karuja listoja siitä, mitkä terveyskeskukset ja muut toiminnot voidaan joutua lakkauttamaan.

Keskusta onkin kritisoinut hallitusta sote-palveluiden keskittämisestä ja lähipalveluiden suoranaisesta alasajosta. Keskusta on syyttänyt kokoomusta ja muitakin puolueita tammikuun 2022 aluevaalipuheiden pettämisestä.

Mikä on muuttanut hallituksen linjan? Millä tavalla te turvaatte lähipalvelut Suomessa? Hilkka Kemppi kysyi tänään muun muassa Orpon kirjoitukseen vedoten.

Petteri Orpo: Palveluita "järkevän matkan päästä"

Pääministeri Orpo ei kommentoinut tänään välikysymyskeskustelussa omaa viimevuotista kirjoitustaan aivan suoraan.

– Se, että lähipalvelut turvataan, ei tarkoita sitä, että jokaisessa lähes 300 kunnassa on terveyskeskus, Orpo totesi.

Hallitus pyrkii Orpon mukaan siihen, että suomalainen pääsee sosiaali- ja terveyspalveluihin, kun niitä tarvitsee, "tarkoituksenmukaisella tavalla järkevän matkan päästä".

Keskittämistä koskevaan kritiikkiin Orpo vastasi sanomalla edellisen hallituksen sote-uudistuksen olevan itsessään keskittävä.

Tärkeä syy valtavalle uudistukselle oli juuri se, että tärkeät sote-palvelut saataisiin pieniltä kunnilta isompien hyvinvointialueiden harteille.

Petteri Orpon mukaan "luultavasti kaikki puolueet" ovat tienneet, että tällainen uudistus keskittäisi palveluita.

– Ilmeisesti keskusta on ainut, jolle se on yllätys, Orpo kommentoi.

Tämä vastaus ei miellyttänyt keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkoa. Sote-uudistus ei velvoittanut Saarikon mukaan palveluiden vaan pelkästään hallinnon keskittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat