Petollinen puhelinmyyjä kirjasi kaupat 1 848 lehtitilauksesta – todellinen määrä 55

Vuonna 1963 syntynyt puhelinmyyjä sai 5 kuukauden ehdollisen vankeustuomion työhönsä liittyvästä törkeästä petoksesta.

Miehen rikokset tapahtuivat Tampereella tammikuun ensimmäisen päivän ja lokakuun viimeisen päivän välisenä aikana vuonna 2021. 

Hän oli toiminut myyntifirman alihankkijana oman toiminimensä kautta jo kymmenen vuoden ajan ja myi Maaseudun Tulevaisuus -lehden tilauksia.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään petokseen, sillä mies oli laatinut perusteettomia laskuja tilauksista, joita hän ei tosiasiassa ollut myynyt.

Puhelinmyyjä oli kirjannut Maaseudun Tulevaisuutta kustantavan Viestimedia Oy:n järjestelmään, että hänen kauttaan oli tehty tammikuun ja lokakuun välisenä aikana yhteensä 1 848 lehtitilausta, vaikka todellisuudessa tilauksia oli ollut vain 55.

Näin ollen mies laskutti perusteettomista myynneistään keskimäärin 12,5 euroa per tilaus, yhteensä 22 412,50 euroa.

Oikeus tyrmäsi selitykset

Asia alkoi selvitä, kun tilauksia hoitavassa yrityksessä huomattiin, että miehen tekemiä tilauksia peruutettiin poikkeuksellisen paljon.

Puhelinmyyjä itse kiisti laatineensa tahallisesti yhtään perusteetonta laskua tai tehneensä virheellisiä kirjauksia, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus ei uskonut hänen perustelujaan. 

 –(Puhelinmyyjän) esittämä vaihtoehtoinen teonkuvaus, jonka mukaan äkillisesti lukuiset lahjatilaukset peruuntuisivat, kun tilaaja ei muistaisikaan tilanneensa, emäntä peruisi isännän tilauksen tai että perjantaipullon voimalla tehty tulevaisuuteen suuntautuva tilaus peruttaisiin näin laajamittaisesti, ei saa tukea kirjallisista todisteista eikä käytännössä myöskään (puhelinmyyjän) omasta kertomasta tai hänen toimittamastaan oikeudenkäyntiaineistoista.

Käräjäoikeus tuomitsi miehelle 5 kuukauden ehdollisen vankeustuomion ja maksettavaksi yhteensä noin 28 000 euron korvaukset korkoineen.

Mies valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen, mutta se ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa. Käräjäoikeuden ratkaisu jää siis pysyväksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat