Rikostoimittajan kommentti: Valkeakosken tragedia muistuttaa Seinäjoen teinimurhan ja Eveliina Lappalaisen tapon motiivien järjettömyydestä

Nämä asiat Valkeakosken henkirikoksesta tiedetään nyt 2:08
VIDEO: MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo, mitä Valkeakosken henkirikoksesta nyt tiedetään.

Mikään tekijän antama selitys tai motiivi tuskin tuo lohtua omaisille, jotka ovat täysin yllättäen ja hetkessä menettäneet nuoren tyttärensä henkirikoksen ja raiskauksen uhrina, kirjoittaa MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Sisä-Suomen poliisilla alkaa olla selkeä kuva siitä, miten Valkeakosken teinisurma tapahtui. 

Uhriksi joutui 15-vuotias tyttö. Hänen elämänsä päättyi pian sen jälkeen, kun hän oli ollut viettämässä iltaa kavereidensa kanssa. Tytön ruumis löytyi metsiköstä kotinsa lähistöltä.

Poliisi epäilee, että tytön raiskasi ja tappoi 18-vuotias valkeakoskelainen mies. Poliisi tulee keskiviikkona esittämään miestä vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. 

Miestä on kuulusteltu, mutta kuulustelun sisältöä poliisi ei ole avannut. Se epäillyn taustoista tiedetään, että mies on aiemmin syyllistynyt väkivaltarikokseen. Hänellä on tuomio Valkeakoskella vuonna 2021 tehdystä ryöstöstä.

Miksi?

Valkeakosken järkyttävässä tragediassa on paljon vielä kysymyksiä, joihin saamme vastauksen vasta myöhemmin, kun tutkinta etenee. Yksi ja keskeinen kysymyksistä on: Miksi? 

Tällaiselle teolle on mahdotonta löytää minkäänlaista oikeaa motiivia. Nuoren tytön hengen riistäminen erittäin törkeällä tavalla menee kaikkien ymmärrysten yli. Tekijöiden selitys henkirikoksissa on usein se, että "päässä vaan napsahti, vintti pimeni".

Valkeakosken teinisurma tuo mieleen erityisesti kaksi tapausta 2000-luvun rikoshistoriasta. Niissäkin molemmissa uhrina oli nuori tyttö ja myös tekijät olivat lapsia. Ja molemmissa tapauksissa niin sanotut motiivit johtivat käsittämättömiin tekoihin. 

14-vuotias kahdeksasluokkalainen Eveliina Lappalainen joutui henkirikoksen uhriksi Imatralla vuonna 2000. Oma isä löysi tyttärensä surmaa seuranneena aamuna kuolleena pyörätien ojanpenkasta. 

Tapaus oli pimeänä yli vuoden, mutta selvisi lopulta. Tekijäksi paljastui 15-vuotias, samaa koulua Eveliinan kanssa käynyt yhdeksäsluokkalainen poika.

Mitään järkevää syytä teolleen poika ei kertonut, vaikka sitä kysyttiin häneltä moneen kertaan.

"Minä kai sekosin"

Poika kertoi kuulusteluissa poliisille, että häntä oli surmaillan sählyharjoituksissa suututtanut valmentajan käytös ja lisäksi huono sää. Pojan mukaan hän oli pahalla päällä, koska vettä satoi reippaasti. 

Kun poika oli lähtenyt pyörällä harjoituksista, hän kohtasi kevyenliikenteenväylällä entuudestaan ulkonäöltä tuntemansa Eveliinan.

Ensin poika ajoi Eveliinan ohi, mutta kääntyi pian kohtaamisen jälkeen Eveliinan perään. Pojan mukaan hänen tarkoituksensa oli antaa Eveliinalle turpaan, koska tämä oli edellisenä päivänä haukkunut pojan kavereita nuorisokeskuksessa. Tällaisesta tapahtumasta ei saatu varmuutta tutkinnassa.

– Minä kai sekosin ja Eveliinan vastustelu sai minut suuttumaan lisää. Alun perin en aikonut tappaa häntä, vain hakata. Tilanne eteni ja yksi asia johti toiseen, poika sanoi poliisikuulusteluissa.

Poika jatkoi Eveliinan lyömistä niin monta kertaa, että tyttö kaatui selälleen maahan. Hän raahasi tytön ojaan ja painoi tätä maahan niskasta ja olkapäästä kiinni pitämällä. 

Poika kuristi Eveliinaa kaulasta samalla, kun tytön pää painui mutaiseen ojaan. Lopuksi poika painoi tytön päätä maahan vielä jalallaan.

Poika tuomittiin taposta seitsemän vuoden vankeuteen.

Seinäjoella motiivina mustasukkaisuus

Toinen aivan yhtä järjetön teko, joka kaiken lisäksi oli murha, tapahtui 2015 Seinäjoella. 15-vuotias tyttö surmasi raa´asti omassa kodissaan samanikäisen tytön, luokkakaverinsa. Tyttö iski uhria 16 kertaa veitsellä. Murhan motiivina oli mustasukkaisuus eli tyttöjen ihastuminen samaan poikaan.

15-vuotias tyttö tuomittiin nuorena henkilönä alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta yhdeksän vuoden vankeuteen. 

Alle 16-vuotiaaseen kohdistuvat henkirikokset ovat Suomessa joka tapauksessa äärimmäisen harvinaisia.

Valkeakosken teinisurma herättää huolta ja pelkoakin. Se puhuttaa ymmärrettävästi ihmisiä, ei vain Valkeakoskella vaan koko Suomessa. Miten tällaista voi tapahtua?

Mikä tulee olemaan 15-vuotiaan tytön tappaneen ja raiskanneen tekijän selitys, jos hän sellaisen joskus teoilleen antaa? Mikään selitys tuskin lohduttaa uhrin omaisia.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat