Mainos

Perussuomalaisten vaalivideolla päättäjät esitetään naamioituneina rikollisina – Tutkija: Oppikirjaesimerkki populistisesta tarinasta

1:26
Katso video: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi puolueen hajoamisen vaikuttaneen ystävyyssuhteisiin

Perussuomalaisten viime viikolla julkaisema vaalivideo on Suomessa poikkeuksellinen, sanovat STT:n haastattelemat tutkijat.

Kuusiminuuttinen video noudattaa muodoltaan salaliitto- tai kauhuelokuvaa ja sisältää poikkeuksellisen kärkkäitä väitteitä vallanpitäjistä, viestimistä ja maahanmuuttajista.

– Taitava ja uudenlainen poliittinen video, jossa taustalla ovat selvästi olleet asiantuntevat mainostajatahot, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Videossa Suomen päättäjät esitetään naamioituneina rikollisina, jotka ovat korruptoituneita ja käyttävät valtaa vain omaksi taloudelliseksi edukseen. Lopulta kansalaisten viha herättää hirviön, joka väkivaltaa käyttämällä ja sillä uhkaamalla saa päättäjät kuriin.

Lopuksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa, ettei hirviötä tietenkään ole olemassa, vaan kehottaa äänestämään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Oppikirjaesimerkki populistisesta tarinasta

– Populismin tutkijana iskee silmään, miten suoraan tässä populismin oppikirjoja käytetään, sanoo viestinnän professori Juha Herkman Helsingin yliopistosta.

– Tässä käytetään hyvin voimakkaita stereotypioita ja liioittelua. Näillä tuotetaan voimakasta vastakkainasettelua poliittiselle kentälle.

Herkman vertaa videota SAK:n vanhaan tv-mainokseen, jossa Oiva Lohtander esitti työnantajat porsastelevina mässäilijöinä. 12 vuotta sitten tehty video vedettiin aikanaan takaisin sen herättämän kohun takia.

– Silloin ei oltu valmiita tällaisiin kärjistyksiin. Saa nähdä, ollaanko nyt.

Tavoitteena paheksunta vastustajilta

Politiikan tutkija Mikko Poutanen Tampereen yliopistosta arvioi, että sarjakuvamaisen videon on tarkoitus herättää vahva tunnereaktio sekä perussuomalaisten kannattajissa että vastustajissa.

– Se, että poliittiset vastustajat kutsuvat videota sopimattomaksi, vahvistaa viestin kannattajille oikeaksi, Poutanen sanoo.

Sinänsä tutkijat eivät pidä videota väkivaltaan yllyttävänä.

– Se puhe on minun mielestäni höpötystä. Kyllä jokainen normaalijärjellä varustettu ihminen ymmärtää sen alkuosan parodiaksi, arvioi Markku Jokisipilä.

Mikko Poutanen huomauttaa, että videon perusteella on mahdoton sanoa, mitä perussuomalaiset tarjoavat äänestäjilleen.

– Video esittelee ongelmia, mutta se ei tarjoa ratkaisuja eikä siinä ole sankareitakaan. Tässä mielessä videon poliittinen viesti on ongelmallinen.

Poutanen muistuttaa myös, että video sivuuttaa myös onnistuneesti sen, että perussuomalaiset itsekin oli hallitusvastuussa tällä vaalikaudella. Siten he olivat osa poliittista eliittiä, jota video syyttää läpeensä korruptoituneeksi. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja