Mainos

Perussuomalaisten vaalivideolla kansan raivosta sikiää päättäjiä väkivallalla uhkaava hirviö – mihin katosi Jussi Halla-ahon ääni? "Kovin oli kummallinen", vaalitutkija arvioi

1:26
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi puolueen hajoamisen vaikuttaneen ystävyyssuhteisiin.

Perussuomalaisten uusi vaalivideo on vaalitutkija Sami Borgin mielestä ristiriitoja lietsova ja jättää pääsanomansa hyvin epäselväksi.

Perussuomalaiset julkaisivat viime viikolla uuden vaalivideon. Kuvauksen mukaan kyseessä on "perussuomalaisten tuottama elokuva".

V niin kuin ketutus -nimisen kuusiminuuttisen videon, jossa kerrotaan tarina kuvitteellisena kehyskertomuksena, juoni on tiivistetysti seuraava.

Kansalaisten raivo vallassa olevia poliitikkoja kohtaan ruumiillistuu maan ääristä nousevaksi hirviöksi. Hirviö kohdistaa raivon johtavassa asemassa olevaan päättäjään ja uhkaa väkivallalla, ellei poliitikko eroa ja lähde maanpakoon.

Matkalla johtavan poliitikon kimppuun hirviö iskee tämän autonkuljettaja-turvamiehen maahan. Videon lopussa ääneen pääsee perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Maanantaina puoleenpäivään mennessä videon oli katsonut videopalvelu YouTubessa lähes 90 000 ihmistä.

Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan vaalitutkija Sami Borg kommentoi perussuomalaisten vaalivideota MTV Uutisille.

– Kovin oli kummallinen video. Enkä tiedä, oliko minun laitteissani äänipuolella vikaa vai oliko tarkoitus, että Halla-ahon ääni videon lopussa ei oikein kuulu, ihmettelee Borg.

"Ristiriitoja lietsova"

Tutkijan mukaan kyseessä on tyypillinen vaalivideo, joka on ilmeisesti tarkoitettu sosiaalisen median kautta levitettäväksi.

– Mielestäni video on sanomaltaan hyvin monitulkintainen ja tunnelmaltaan jopa ristiriitoja lietsova. Musiikki ja visuaalinen ilme ovat hyvin dramaattisia. Jää hyvin epäselväksi, onko tällä videolla jotain yleistä päämäärää ja mikä sen pääsanoma on, Borg pohtii.

– Jos videon pääsanoma tiivistyy siihen, että Halla-aho ei saa ääntään kuuluviin, niin siitä voidaan olla kyllä toistakin mieltä. Kyllä perussuomalaisilla on siihen samat mahdollisuudet kuin kaikilla muillakin puolueilla, tv-kanavien ja muiden medioiden kautta. Jos sanoma on se, että Halla-ahon ääntä ikään kuin pyritään peittämään, en kyllä siihen yhdy.

"Ylittyikö raja?"

Ylittyykö Sami Borgin mielestä perussuomalaisten videolla jokin raja?

– Vaikea sanoa. Jos haetaan vertailukohtaa jostain kauempaa, niin tällainen liioitteleva visuaalinen ilme ja mainonnallinen kärjistäminen ei ole täysin tuntematon meille. On esimerkiksi tv-mainoksia jätetty näyttämättä.

Eilen sunnuntaina ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla.

– On hyvin vaikea sanoa, jos lähdetään miettimään vaikutussuhteita, että johtuuko jokin jostakin. Perussuomalaisten vaalivideon visuaalinen ilme on ainakin tunnelmaltaan ristiriitoja lietsova, vaikka siinä ei varsinaisesti verbaalisesti lietsota mihinkään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja