Perussuomalaisten Tynkkynen jätti kirjallisen kysymyksen Elokapinan toiminnan laillisuudesta: "Ohisalo kääntää katseensa pois"

Elokapinan mielenosoitus jatkuu eduskuntatalon edustalla jo toista päivää - tältä paikalla näyttää nyt 9:58
Katso video: Perussuomalaiset kävivät keskustelemassa Mannerheimintielle leiriytyneiden elokapinalaisten kanssa viime viikon perjantaina.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) osoitti sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy perusteita lakia rikkovien mielenosoitusten sallimiselle.

– Suomessa on vahva ja selkeä lainsäädäntö, joka turvaa myös mielenosoitusten järjestämisen. Edes koronakriisi ei ole tätä estänyt, josta osoituksena on tapahtuma-alan ahdinkoon kantaa ottanut mielenosoitus, joka hiljattain Helsingissä järjestettiin kaikkia lakeja sekä koronalinjauksia kunnioittaen, Tynkkynen kirjoittaa tiedotteessaan.

Tynkkynen ja esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kävivät viime viikon perjantaina keskustelemassa elokapinalaisten kanssa, kun mielenosoitus oli vielä Mannerheimintiellä.

Puhui aktivisteille yli tunnin

Kun muut perussuomalaiset kävivät keskusteluja päiväsaikaan, Tynkkynen saapui paikalle perjantaina aamuviideltä mikrofonin ja siihen yhdistetyn langattoman kaiuttimen kanssa ja puhui tiellä majoittuville aktivisteille yli tunnin.

Tynkkynen muistuttaa tiedotteessaan Elokapinan viime syksyisestä mielenosoituksesta Kaisaniemenkadulla, missä poliisi purki mielenosoituksen käyttämällä OC-kaasua eli pippurisumutetta mielenosoittajiin.

Tynkkynen korostaa tiedotteessaan, miten mielenosoitus rikkoo esimerkiksi tieliikennelakia.

Hänen mukaansa sisäministeri Ohisalo ei vaatinut silloin eikä nyt, että lakia tulisi noudattaa mielenosoituksien yhteydessä.

– Sisäministeri Ohisalo, jolle poliisiasiat kuuluvat, ei ole kummankaan mielenosoituksen yhteydessä halunnut selkeästi asettua poliisin ja lain tueksi vaatimalla, että mielenosoitukset tulisi toteuttaa kaikissa olosuhteissa lakia noudattaen, Tynkkynen toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

"Väistely vie pohjaa"

Tynkkynen uskoo tämän murentavan luottamusta oikeusvaltioon. Hänen mukaansa mielenosoituksesta voi muodostua ennakkotapaus, joka osoittaa laittomat mielenosoitukset yleisesti hyväksytyiksi.

– Kentällä toimivat poliisit tekevät päivittäin hartiavoimin työtä tämän puolesta sekä kansalaisten luottamuksen saavuttamiseksi. Ministerin sekä poliisiviranomaisen väistely vie pohjaa kaikelta tältä, Tynkkynen toteaa.

– Kansalaistottelemattomuutta ei tule valtion toimesta katsoa sivusta tai edistää, vaan siihen tulee tarmokkaasti puuttua, sillä se murentaa yhteisen oikeusvaltiomme perustaa, hän kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat