Mainos

Perussuomalaisten kaavailu: Kunnallisehdokkaiden luvattava olla loikkaamatta

Perussuomalaiset puuhaa ensi kevään kuntavaaleihin ehdokassopimusta, jossa ehdokas muun muassa sitoutuu puolueen ohjelmaan koko valtuustokaudeksi.

Puoluevirkailija Matti Putkonen sanoo STT:lle, että viime kunnallisvaaleissa valituista muutamat ovat vaihtaneet valtuustoryhmää. Sopimuksella pyritään ehkäisemään tämä. 

– Ei niitä monta ollut, mutta kuitenkin, jotka pettivät sillä tavalla äänestäjät ja lähtivät muihin ryhmiin, Putkonen sanoo.

Aiemmissa vaaleissa perussuomalaisilla on ollut käytössään ehdokassitoumus, jonka tilalle halutaan sitovampi paperi. Sopimus ei ole vielä valmis, eikä sen rikkomisesta aiheutuvista sanktioista ole vielä päätetty, Putkonen kertoo. 

Ehdokassopimus ei olisi mitenkään ainutlaatuinen Suomessa. Esimerkiksi vihreiden ehdokkaaksi lähtevä sitoutuu sopimuksessa luopuvansa vihreiden nimissä saamistaan kunnallisista ja ylikunnallisista luottamustehtävistä, jos hän vaihtaa valtuustoryhmää. Sopimuksen rikkomisesta rapsahtaa muun muassa 3 000 euron sopimussakko. 

Ehdokkaalta vaaditaan myös "asiallista käytöstä kaikkia väestöryhmiä kohtaan"

Perussuomalaisten tulevien ehdokkaiden on suostuttava myös käyttäytymään asiallisesti kaikkia väestöryhmiä kohtaan.

Putkonen ei halunnut arvioida, onko sopimuksen yksi tarkoitus estää puolueen kannalta haitalliset mediakohut, joita on aiemmin syntynyt muun muassa rasistisista puheista. Hän vieritti vastuun kohujen synnyttämisestä median harteille. 

– Vastuun pitäisi olla kaikilla osapuolilla, Putkonen huomauttaa. 

Kunnallisvaalit pidetään tasan vuoden kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.