Perunoita yli oman tarpeen? Näin pääset niistä eroon

Monen kotipuutarhurin palstalla sato alkaa olla parhaimmillaan. Jos oman maan perunoita, porkkanoita ja muita kauden herkkuja puskee yli oman tarpeen, voi ylimääräiset lahjoittaa tai myydä lähialueella.

Etenkin kaupunkialueella asuvilla viljelypalstan omistajilla on usein hankaluuksia löytää sadolle säilytyspaikkaa. Harvoissa kerrostaloissa on enää kylmäkellareita eikä jääkaappiin mahdu koko kesän sato. Kun ystäväpiirikin alkaa olla kyllästetty kasviksilla, voi harkita oman sadon lahjoittamista esimerkiksi paikalliseen päivä- tai vanhainkotiin.

Myyminenkin on mahdollista. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kotiviljelijä voi myydä tuottamiaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä kotona tai torilla ilman viranomaiselle tehtävää ilmoitusta.

Muun muassa uusia, omasta maasta nostettuja perunoita voi toimittaa vähittäiskaupalle samoin kuin pian kypsyviä omenoita. Ahkera sienestäjä ja marjastaja voi myös myydä ja lahjoittaa metsästä keräämäänsä satoa.

Jatkojalostettujen tuotteiden, kuten omasta sadosta tehtyjen hillojen tai mehujen myymisestä on ilmoitettava kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Lähde: Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat