Personal trainereista valituksia viranomaisille – valmentajissa suuria eroja

Personal trainerien eli henkilökohtaisten kuntovalmentajien suosio on kasvanut huimasti viime vuosina. Suosio on kuitenkin tuonut mukanaan myös varjopuolia.

Personal trainer ei ole suojattu ammattinimike. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi laillisesti nimittää itseään personal traineriksi ja harrastaa vapaasti liiketoimintaa personal trainerina. 

Osaava personal trainer voi tehostaa treeniä ja auttaa asiakasta pääsemään nopeasti hyviin tuloksiin. Ammattitaidoton kuntovalmentaja voi kuitenkin aiheuttaa paljon harmia ja jopa fyysisiä vammoja. 

Valmentajien taustoissa on suuria eroja. Kuluttajan mukaan valmentaja voi olla tavallinen liikunnanharrastaja, jolla on takanaan vain muutaman viikonlopun kestänyt personal trainer -kurssi.

Huonosta valmennuksesta voi seurata fyysisiä vammoja

Kuluttajaviranomaisille tulee valituksia valmentajista ja heitä kouluttavista yrityksistä. Vuonna 2012 valituksia tuli 15, ja viime vuonna valituksia kirjattiin jo 41 kappaletta.

Valituksen perusteena on yleensä toimimaton yhteistyö tai se, että sovitut asiat eivät toteudu. Vakavimmissa tapauksissa asiakkaat ovat saaneet valmentajan tekemästä ravinto- tai kunto-ohjelmasta vammoja tai esimerkiksi sydämen rytmihäiriöitä. Opetuksen huono laatu on myös yleinen syy tehdä valitus.

Selkeitä tutkintovaatimuksia kaivataan

Opetushallitukselle on esitetty, että personal trainerin ammattinimikkeelle luotaisiin yhtenäiset tutkintovaatimukset. Opetushallitus ei ole hyväksymässä esitystä. Perusteena on, että alan hinnoitteluperusteet ovat epäselviä ja koulutusmahdollisuudet liian kirjavia. 

Sen sijaan on suunniteltu, että personal trainerin pätevyyden voisi saada osana liikunnan alan ammatillista tutkintoa. Pätevyyden voi saada jo tänä syksynä joissakin toisen asteen oppilaitoksissa, kuten urheiluopistoissa.

Valitse pätevä valmentaja

Monet personal trainerit ovat kuitenkin alansa rautaisia ammattilaisia. Kannattaa ottaa tarkasti selvää valmentajan taustasta ennen sitoutumista.

Esimerkiksi fysioterapeutin tai liikuntaohjaajan koulutuksen omaava valmentaja on luultavasti luotettava valinta. Tärkeää on myös, että valmentajalla on kokemusta asiakkaista, joilla on ollut samanlaiset tavoitteet kuin sinulla.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Uusimmat