Perheenäidin iltasavuke keskeytyi aseistautuneen poliisin käskytykseen Kirkkonummella – tuttu mies hälytti poliisit "vitsinä" paikalle

3:38
Lähes puolet hätäkeskukseen soitetuista puheluista on turhia.

Kirkkonummelaisnainen säikähti pahanpäiväisesti, kun täysissä varusteissa ollut poliisi käski häneltä kädet ylös kesken iltasavukkeen. Syynä oli ilkeämielinen jäynä.

Tapaus sattui Kirkkonummella marraskuussa 2018. Nainen oli lasten iltapala-aikaan käynyt tupakalla ulkona, kun hänen kasvojaan osoitettiin taskulampulla ja hänen nimeään huudettiin. Samalla häntä kehotettiin nostamaan kädet ylös.

Lapset ja naapurit näkivät

Pian poliisiksi ilmennyt käskyttäjä alkoi tentata häneltä tietoa siitä, onko hänellä aseita. Hänelle tehtiin myös henkilötarkastus.

Naisen lapset tulivat ovensuuhun ihmettelemään tapahtumia. Kaikki tapahtui asuinalueella naapurien nähden. Poliisien raskaan varustautumisen vuoksi nainen luuli joutuneensa erikoisjoukkojen operaation kohteeksi.

Pian selvisi, että täysissä varusteissa olleiden poliisipartioiden vierailu oli aiheeton ja liittyi poliisille tehtyyn tekaistuun ilmoitukseen aseista.

Soittaja koki ajautuneensa "koston välikappaleeksi"

Tutkinnassa selvisi, että ilmoituksen oli tehnyt naisen tuntenut vuonna 1948 syntynyt mies. Mies oli soittanut hätäkeskukseen ja ilmoittanut naisen tuntomerkkejä vastaavan henkilön käyttäytyneen sekavasti ja menneen aseen ja pienen lapsen kanssa asuntoon. Tämä toi paikalle virkavallan.

Myöhemmin blogissaan mies kuvaili tekoaan ”vitsisoitoksi”.

Mies myönsi soiton, mutta väitti, että toinen nainen oli painostanut hänet rikokseen. Eri henkilöiden välillä oli ollut pitkäaikaisia riitaisuuksia, ja miehen mukaan hän oli ajautunut tahtomattaan vihanpidon keskelle ja ”koston välikappaleeksi”. Hän toivoi, että hänet jätettäisiin tuomitsematta rangaistukseen.

Nainen sai korvauksia

Lopulta hovioikeuteen esti mennyt tapaus ratkaistiin miehen tappioksi. Seitsemänkymppinen mies tuomittiin perättömästä vaarailmoituksesta 40 päiväsakon rangaistukseen. Painostajaksi väitetyn naisen syytteet yllytyksestä perättömään vaarailmoitukseen hylättiin näytön puutteessa.

Mies määrättiin myös maksamaan uhrille 800 euroa kärsimyskorvauksia. Tapaus aiheutti naiselle häpeän tunnetta ja jopa pelkoa siitä, että voitaisiinko hänen lapsensa huostaanottaa välikohtauksen johdosta. Hän pelkäsi myös tapauksen toistuvan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja