Perhebloggaaja jakoi itsestään paljonpuhuvan kuvan synnytyksen jälkeen – yksi pyyntö vierailijoille: ”Onko se liikaa vaadittu?"

Sohvia arvosteltiin törkeästi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen 5:51
Sohvia arvosteltiin törkeästi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen: "Ensimmäisen kysymyksen ei pitäisi olla 'mitä me tehdään tuolle sun painolle?'"

Australialainen bloggaaja avautui siitä, miten synnytyksen jälkeen pitäisi antaa tuoreelle äidille sekä pienokaiselle muutaman päivän rauha. Voi olla vaikea toipua synnytyksestä, kun sairaalahuone täyttyy innokkaista vierailijoista.  

Australialainen perhebloggaaja, kolmen lapsen äiti Katie Bowman, 29, tietää tämän erityisen hyvin. Katie jakoi Facebookissa kuvan itsestään esikoisen syntymän jälkeen. Katie avautui äidin ja vastasyntyneen lapsen tarpeesta olla omissa oloissa, vaikka moni vierailija haluaisi nähdä vauvan heti. 

Katie ei ole ajatustensa kanssa yksin. Päivitys on puhuttanut useita äitiä. Kuva on jaettu yli 86 000 kertaa ja kommenteissa sadat ihmiset ylistävät Katien rohkeutta puhua asioista suoraan. Asiasta uutisoi muun muassa The Sun -sivusto.

”Ovatko kaikki unohtaneet, miten rankkaa synnyttäminen on?”

Katie julkaisi päivityksessään kuvan itsestään. Kuvassa hän istuu sairaalasängyn vieressä ja hänen vastasyntynyttä esikoista esitellään vieraille.

– Kuva todella kertoo enemmän kuin sata sanaa, Katie kirjoittaa.

– Tässä olen minä, 24 tuntia synnytyksen jälkeen. Minulla ei ole mitään hajua, kuka kuvan on ottanut. Mutta sitä katsomalla voi selkeästi huomata, miltä minusta tuntuu.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Katien ympärillä on sukulaisia hääräämässä vauvan ympärillä. Katie on itse uupunut koettelemuksesta ja haluaisi vain levätä rauhassa lapsensa kanssa.

– Yksi tai kaksi päivää. Onko se liikaa vaadittu? Yksi tai kaksi päivää uudelle äidille käsittää se fakta, että hänestä on tullut ulos pieni ihmisolento.

Katie pyytää päivityksessään uudelle äidille hetken rauhaa, että hän ehtisi käydä suihkussa ja pestä kaiken hien sekä veren pois. 

Ennen kuin pääsee esittäytymään maailmalle tuoreena äitinä, on Katien mukaan selvittävä yhdestä kivuliaimmasta, uuvuttavimmasta ja hämmästyttävimmästä kokemuksista koskaan. Nimittäin synnytyksestä.

– Ovatko kaikki unohtaneet, miten rankkaa synnyttäminen on? Sen jälkeen viimeinen asia, mitä toivot, tuskin on vierailijat häsläämässä vauvan ympärillä. Etenkin, jos et ole itse ehtinyt edes toipua synnytyksestä. 

Yksityisyyttä ja rauhaa

Katie toivoisi muutaman päivän omaa rauhaa myös rintaruokinnan opettelua varten.

– Yksi tai kaksi päivää, että hän voi kestää arkojen nännien kivun opetellessaan rintaruokintaan.

Katie muistuttaa, että kaiken lisäksi rintaruokinnan opettelu ei ole yhtään yksityinen kokemus. Usein hoitajien täytyy olla mukana opettamassa niin äitiä, kuin vauvaa.

– Sinä et vain ota nänniäsi esille vauvan imiessä sitä kuin magneetti. Ei, sinä otat koko tissin esille, ja siirrät lasta sivuun ja odotat hänen tarttuvan tissiin. Hoitaja tulee huoneeseesi ja auttaa hieromalla maitoa ulos.

Vastasynnyttäneen naisen vatsa sekä alapää ovat todella kipeitä ja arkoja. Katien mukaan sairaalasängyllä on vaikea olla, koska mikään asento ei tunnu hyvältä.

– Voit hädin tuskin istua, maata tai kävellä. Rehellisesti, minun vaginaani sattui vielä 2–3 viikkoa synnytyksen jälkeen.

”Jos et salli heti vieraita, olet itsekäs, vaativa ja draamakuningatar”

Katie ei uskaltanut aluksi kieltää vieraita.

– Jos et salli heti vieraita, olet itsekäs, vaativa ja draamakuningatar, Katie kirjoittaa.

Katieta myös ärsyttää muiden ihmisten kommentointi. Katie ei ymmärrä, miten joku kehtaa sanoa vastasynnyttäneelle naiselle, että hän näyttää väsyneeltä.

– Me olemme niin hemmetin rikki.

– On tietysti paljon ihmisiä, jotka eivät malta odottaa vieraita. Siinä ei ole mitään pahaa. Tämä koskeekin ihmisiä, jotka ovat pyytäneet vierailijoita odottamaan muutaman päivän, mutta heidän pyyntöä ei arvosteta.

Katie kertoo, että hänellä on rakastettu olo siitä, että kaikki odottavat vauvaa ja tahtovat olla osa tämä elämää. Mutta Katie ei ollut ymmärtänyt, miten vaikeaa on pyytää parin päivän rauha. 

Moni äiti on samaa mieltä Katien kanssa.

– Tämä kuva särkee sydämeni. Kaikki mitä sanoit, on niin totta. Minun mieheni täti ja isoäiti eivät vieläkään puhu meille, kun pyysin heitä odottamaan muutaman päivän, että he näkisivät poikamme. Siitä on nyt kulunut seitsemän vuotta, eräs käyttäjä kommentoi päivitykseen.

– Näytät kuvassa niin unohdetulta ja yksinäiseltä. Se särkee sydämeni, kommentoi toinen. 

Katie pyytää kaikkia muistamaan, miltä kuvan äiti näyttää. Ensi kerralla, kun joku vasta synnyttänyt haluaa hetken omaa rauhaa, on päätöstä hyvä kunnioittaa.

Lue myös:

    Uusimmat