Näitä et kuule sairaalassa: Kolme yllättävää, mutta normaalia asiaa vastasyntyneestä

0:44
Videolla neuvotaan ensiapu tilanteesssa, jossa vauva meinaa tukehtua vierasesineeseen.

Seuraavia asioita sinulle ei välttämättä kerrota sairaalassa, mutta ne ovat silti täysin normaaleja äskettäin maailmaan syntyneellä vauvalla. 

The Bump, verkkosivusto, joka on suunnattu perhettä perustaville nuorille, haastatteli lastenlääkäri Alanna Levinea asioista, jotka voivat askarruttaa vastasyntyneen vauvan vanhempia. 

Jatkuva aivastelu 

Koska vastasyntynyt ei ole tottunut samoihin ilmassa oleviin bakteereihin, joihin itse olet tottunut, vauva aivastelee usein.

Vauva on hyvin herkkä monille asioille, joille aikuinen on jo immuuni. Vauva saattaa esimerkiksi aivastella suorassa auringonvalossa, eikä se välttämättä tarkoita allergiaa. 

Jos vauva sen sijaan aivastelee "pihisten", kannattaa tämä viedä lääkärille allergioiden poissulkemista varten. 

Epäsäännöllisen muotoinen pää

Synnytyksessä vauva tekee itsekin työtä syntyäkseen, joten ei ihmekään, jos tämä on turvonnut ja purppuransävyinen syntyessään.

Vauvan pää saattaa aluksi olla epäsäännöllisen muotoinen, sillä se on alkuun pehmeä ja taipuisa. Sekin auttaa osaltaan synnytyksessä, sillä vauvan pään on taivuttava synnytyksen loppumetreillä, jos äidin lantioluut ottavat synnytyksessä vastaan.

Vauvan pää palautuu kuitenkin normaaliksi synnytyksen jälkeen. Mikäli näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan, ota yhteys lääkäriin. 

Turvonneet sukupuolielimet 

Poikalasten vanhemmat saattavat yllätyksekseen huomata, että pienen vastasyntyneen pojan sukupuolielimet ovat paljon isommat kuin mitä saattaisi kuvitella. Kyse on yleensä siitä, että vauva on ollut kosketuksissa äidin hormoneihin ennen syntymäänsä tai hänen kiveksiinsä on saattanut kertyä nestettä. 

Ilmiöstä ei tarvitse huolestua, sillä vauva pissaa nesteen lähipäivinä pois. 

Sama ilmiö koskee tyttövauvojakin, joilla saattaa olla turvonneet sukupuolielimet heti syntymän jälkeen. Turvotus laskee yleensä parin päivän aikana. 

Jos poikavauvan kivesten turvotus ei laske muutaman päivän kuluessa, kannattaa tarkistaa, ettei kyse ole vesikiveksestä, Levine muistuttaa.

Terveyskirjaston mukaan lasten vesikives voi olla synnynnäinen, mutta jos kookas nestekertymä ei itsestään lähde vuoden sisällä, vaaditaan yleensä leikkaustoimenpide. Lievemmät vesikivekset saattavat kadota itsekseen kahden vuoden sisällä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja