Perhe löysi Airbnb-asunnosta karmivan yllätyksen: "Olin shokissa"

4:04
Millaista hyötyä ja haittaa Airbnb-toiminnasta on taloyhtiölle?

Yhdysvaltalaismies löysi Airbnb-majoituspalvelun kautta vuokraamastaan asunnosta ikävän yllätyksen, joka loukkasi asunnossa majoittuneen perheen yksityisyyttä.

Yhdysvaltalainen Jeffrey Bigham kertoo blogissaan vuokranneensa Airbnb-palvelun kautta loma-asunnon Seattlesta talvilomansa ajaksi. Majapaikan esittelyssä kerrottiin, että asunnon sisäänkäynnin yhteydessä on valvontakamera. Sisäänkäynnin sijaan Bigham kuitenkin löysi kameran asunnon olohuoneen nurkasta.

– Olin shokissa ja kytkin sen pois päältä välittömästi, mies kirjoittaa.

– En usko, että teimme kameran edessä mitään erityisen outoa, mutta kaksivuotiaani juoksi hyvin todennäköisesti kameran edestä alasti, hän jatkaa.

Kameran linssiin tallentunut näkymä sisälsi olohuoneen lisäksi kylpyhuoneen oven läheisyyden.

Kylmää kyytiä palautteen antajalle 

Bigham oli asiasta yhteydessä Airbnb:n henkilökuntaan, jonka mielestä television yläpuolelle asetettu kamera näkyi asunnon vuokrailmoituksen yhteydessä olleesta kuvasta. Tämä riitti majoituspalvelun mukaan kertomaan majoittujille heitä kuvaavasta kamerasta.

Bigham itse kertoo, ettei huomannut kameraa lukuisista vuokrailmoituksen yhteydessä olevista kuvista. Mies julkaisi kuvat blogissaan.

Airbnb kertoi kameroista edelleen asunnon vuokraajalle. Bighamin mukaan vuokraisäntä lähetti tämän jälkeen vakoilijoita seuraamaan perhettään ja jätti majoittujista huonon arvostelun. Vuokraisäntä lähetti lisäksi kiukkuisen viestin Bighamille saatuaan selville, että hän oli kytkenyt kamerat pois päältä ja syytti miestä uudenvuodenaaton rientojen salailusta.

Bigham kirjoittaa lapsiperheensä menneen nukkumaan aattoiltana jo yhdeksän aikaan.

Yhtiön asenne muuttui nopeasti 

Muutama päivä suuren suosioon nousseen blogitekstin julkaisun jälkeen Bigham sai Airbnb:ltä uuden viestin, jossa myönnettiin, ettei kameroista oltu kerrottu riittävän hyvin.

The Washington Post-lehden Airbnb:ltä saaman lausunnon mukaan yksityisyys ja turvallisuus ovat yhtiön ensisijaisia arvoja, eikä Jeffreyn ensimmäinen yritykseltä saama viesti vastannut Airbnb:n itselleen asettamia korkeita vaatimuksia. Yritys lupasi korvata perheelle majoituksesta aiheutuneet kustannukset.

Airbnb:n sivuilla mainitaan, ettei toisia ihmisiä tule vakoilla, eikä kameroita asettaa yksityisiin tiloihin, kuten makuu- ja kylpyhuoneisiin.

Valvonnan lisääntyminen uhkaa yksityisyyttä 

Tietokonetieteiden professorina yhdysvaltalaisessa Carnegie Mellon -yliopistossa työskentelevä Bigham kertoo olevansa huolissaan WiFi-verkkoon yhdistettyjen kameroiden yleistymisestä ja valvonnan lisääntymisestä.

– Meidän kaikkien tulee miettiä tarkkaan, kuinka elämme jatkuvasti lisääntyvän tarkkailun maailmassa. Vaikka asioiden nauhoittaminen on helppoa, se ei tarkoita, että niin pitäisi tehdä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Airbnb-asunnosta on löytynyt valvontakamera. Aiemmin kerroimme pariskunnasta, joka löysi loma-asunnostaan etäohjatun piilokameran.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja