Mainos

Pelottaako synnytys? Katso nämä videot ja tiedät kaiken tarvittavan

Naistenklinikan kätilö Raija Humalajoen mukaan synnytyssairaalan vierailun korvaavat Vauvamatkalla-videoissa on kattavampi tieto kuin mitä yksi kätilö pystyy kertomaan.

Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS julkaisi eilen omilla sivuillaan ja Youtubessa synnytyksen ja vauva-ajan tueksi tehtyjä videoita.

– Olen katsonut videot läpi. Niistä saa valtavasti tietoa, mikä yllätti minut. Informaatioita on ehdottomasti enemmän ja laajemmalti kuin, mitä yhdellä tutustumiskäynnillä saisi. Osa synnyttäjistä kuitenkin varmaan haluaisi silti käydä fyysisesti synnytyssalissa, lisää Humalajoki.

Vauvamatkalla -videot korvaavat nykyiset, perinteiset tutustumiskäynnit synnytyssairaalaan. Naistenklinikalla, Kätilöopiston sekä Jorvin sairaaloissa ei järjestetä kesäkuun jälkeen nykyisenlaisia tutustumiskäyntejä.

Virtuaalinen tutustumiskäynti synnytyssairaalaan” muodostuu useista suomenkielisistä videoklipistä, jotka tekstitetään ruotsiksi ja englanniksi. Videoista koostuu laaja tietopaketti, jonka sisältö on jopa nykyisiä tutustumiskäyntejä laajempi. Videoissa esitellään myös sairaaloiden synnytys- ja lapsivuodeosastojen tiloja.

Lähde: HUS

Humalajoen mukaan tutustumiskäynnit alkoivat aikoinaan sen vuoksi, kun kaikki Helsingissä synnyttävät naiset halusivat mennä Kätilöopiston Haikaranpesään.

– Oli pulaa synnyttäjistä, kun Haikaranpesän tutustumiset ja perheosastot vetivät väkeä. Nyt synnyttäjiä on liikaakin. Tämä on keino säästää, mutta on siinä myös se, että synnytyssalissa vierailevat ihmiset aiheuttavat infektioriskin, pohtii Humalajoki.

Kätilöistä synnytysvalmentajia?

Kätilö Raija Humalajoen mukaan Ruotsissa kätilöt vetävät synnytysvalmennusta, mutta Suomessa terveydenhoitajat.

– Olen tehnyt töitä Ruotsissa ja synnyttäjät hyötyisivät siitä, jos valmennuksen vetäisi kätilö. Käytännön kokemuksesta olisi suuri etu synnyttäjille. Nyt valmennuksen vetävät terveydenhoitajat, jotka hoitavat ihmisiä vauvasta vaariin.

Humalajoki mukaan suurin syy miksi, naiset pelkäävät synnytystä on kontrollin menettämisen pelko.

– Keski-ikäiset naiset haluavat hallita tilanteen. Mielestäni on ihan turha tehdä tarkkaa käsikirjaa synnytykseen, sillä se harvoin menee käsikirjan mukaan.  Tarkasta etukäteissuunnitelma poikkeaminen sen sijaan voi aiheuttaa masennusta.

– Synnytyksessä voi tapahtua ihan mitä vaan.  Normaali synnytys voi päättyä epänormaalisti, siksi sairaalassa synnyttäminen ammattitaitoisen kätilön kanssa on turvallista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.