Pelanderien talo tuhoutui tulipalossa eikä vakuutusta ollut – luottotiedottomilla piinaava tilanne

Maarit ja Marko Pelanderien koti tuhoutui täysin rajun tulipalon seurauksena. Perhe ei ollut saanut vakuutusta luottotietojen mentyä. Kuluttajaliiton mukaan maksuhäiriömerkintä on usein peruste sille, ettei kotivakuutusta myönnetä.

Pelanderien koko omaisuus tuhoutui rajussa tulipalossa pääsiäislauantaina. Muutama vuosi aiemmin pariskunnalta meni luottotiedot ja myös kotivakuutus katkesi. Uutta vakuutusta ei myönnetty, eikä pariskunnalla ollut kotivakuutusta tulipalon sattuessa. 

Kuluttajaliiton asumisasioiden lakimies Kristel Pynnösen mukaan useimmilta omaisuutensa tulipalossa menettäneiltä vakuutus löytyy. 

– Kyllä tämä on onneksi erittäin harvinaista.

Maaritin ja Markon talo tuhoutui täysin, eikä heillä ole vakuutusta 5:57
Katso video: Tuli tuhosi Peladerien omaisuuden – MTV vieraili talon raunioissa

Pynnönen kertoo, että yleisempää on, ettei vakuutuksenottaja ole ottanut tarpeeksi laajaa vakuutusta.

– Jokaisen kannattaa harkita, millaisen vakuutuksen ottaa: mitä kaikkea vakuutus pitää sisällään ja minkä arvoinen omakotitalo on.

Luottotiedottomien tilanteeseen helpotusta

Myös vuokra-asunnon hankkiminen on luottotiedottomalle piinallista, sillä lähes poikkeuksetta vuokranantajat edellyttävät kotivakuutusta. 

– Henkilöllä, jolla on luottotiedot menneet, on hankalaa saada sekä vuokrahuoneisto että kotivakuutus. Sen takia lakia ollaan muuttamassa.

Saako luottotiedoton kotivakuutusta? Asiantuntija vastaa 4:15
Luottotiedottomien tilanteeseen on tulossa helpotusta – katso Kristel Pynnösen koko haastattelu.

Tällä hetkellä luottohäiriömerkintä on voimassa kaksi vuotta, vaikka henkilö olisi suorittanut maksuhäiriömerkinnän perusteena olleet maksut.

Lainmuutoksen myötä henkilöt, jotka ovat suorittaneet maksut asianmukaisesti, tulee poistaa rekisteristä kuukauden kuluttua maksun suorittamisesta.

– Vaikka maksuhäiriömerkintöjä olisi enemmänkin, muutoksen myötä on mahdollisuus pyrkiä hoitamaan tilanne. Saada maksut maksettua ja päästä elämässä eteenpäin. 

Lue myös:

    Uusimmat