Pekka Puska: Karppaus ohimenevä trendi

Kokemuksella: Pekka Puska 26:45

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entisen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan terveydenhuoltojärjestelmämme on kovaa vauhtia rapistumassa.

Kansanterveyden asiantuntija Pekka Puska on toiminut muun muassa lääkärinä, kansanedustajana, sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajana. Puska tuli suomalaisille tunnetuksi myös 70-luvulla aloitetusta Pohjois-Karjala-projektista.

Pohjois-Karjala-projektin tavoitteena oli parantaa suomalaisten elintapoja, ja vähentää etenkin tupakan, suolan ja kovien rasvojen käyttöä.

– Se oli melkoista pioneerityötä, kun lähdettiin väestölle sanomaan, että tätä valtavaa sydäntautiepidemiaa voidaan ehkäistä, mutta se on kiinni näistä muutamista elintavoista. Vaikka ihmiset innostuivat projektista, niin pinttyneiden elintapojen muuttaminen on vaikeaa, Puska kertoo.

Puskan mukaan Pohjois-Karjala-projektin tarkoituksena oli levittää tietoa elintapojen merkityksestä terveydelle. Nykyisin samanlaista projektia ei enää Puskan mukaan tarvittaisi, sillä tieto keskeisistä terveellisistä elintavoista on hyvää.

– Nyt ihmiset uskovat, että ruokavaliolla on hyvin keskeinen merkitys. Kaikki ovat kiinnostuneet terveydestään, ja sen vuoksi kaikki mitä tulee, uudet ideat, kiinnostavat ja myyvät. Valitettavasti osa on humpuukia, Puska sanoo.

Puskan mielestä karppaus on esimerkki elintapoihin ja ruokavalioon liittyvästä muoti-ilmiöstä.

– Kyllä se (karppaus) on ohimenevä trendi. Mutta tulee uusia erilaisia muotivirtauksia, sanoo Puska.

Puskan mukaan karppausinnostuksessa oli hyvää se, että ihmiset alkoivat kiinnittämään enemmän huomiota sokerin ja huonojen hiilihydraattien määrään.

– Mutta äärimuoto, joka sanoi, että ei ollenkaan hiilihydraatteja, vaan eletään lihalla ja läskillä, oli vastoin kaikkea mitä lääketiede tietää, Puska toteaa.

Puska kertoo olevansa huolissaan terveydenhuollon tilasta maassamme.

Miten Puska kritisoi terveydenhuoltojärjestelmää, ja millaista muutosta hänestä tarvitaan? Katso haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat