Mainos

Pasi Sauna-Aho kuvasi, kun saksalainen ammattiseikkailija pyöräili 18 000 kilometriä ennätysajassa: "Nyt löytyi kaheli kaveri, tämä pitää saada dokumentoitua"

13:36

Saksalainen ammattiseikkailija Jonas Deichmann teki historiaa, kun hän pyöräili 18 000 kilometriä 75 päivässä. Suomalainen Pasi Sauna-Aho oli mukana uskomattomalla matkalla kuvaajana.

Matka alkoi Jäämeren rannalta Nordkappista 8. syyskuuta ja päättyi 19. marraskuuta Kapkaupunkiin. Deichmann suoriutui matkasta nopeammin, kuin kukaan koskaan aiemmin. 

Pasi Sauna-Aho päätyi kuvaamaan matkasta dokumenttia norjalaisen ystävänsä Pål Lauklin kanssa. Laukli sai yhteydenoton Deichmannilta elokuun lopulla.

– Päl soitti minulle ja kertoi, että nyt löytyi kaheli kaveri. Tämä homma pitää saada dokumentoitua.

Kuvausryhmä ei avustanut

Kuvaajat tapasivat pyöräilijät Nordkappissa. Deichmann ei lähtenyt matkalle alun perin yksin vaan ultrapyöräilijä Philipp Hympendahlin kanssa. Hän joutui kuitenkin keskeyttämään matkansa Saharan laitamilla vakavan ruokamyrkytyksen vuoksi.

Matkalle mahtui 15 maata ja kaksi mannerta. Kuvaajat eivät olleet mukana koko matkaa, vaan he valitsivat matkasta kohokohdat.

Kuvausryhmä pysyi kaukana pyöräilijöistä. He eivät avustaneet heitä millään tavalla.

Matkalle mahtui myös ongelmia. Kairossa Afrikassa poliisit pysäyttivät pyöräilijät ja koko matka jouduttiin kulkemaan poliisisaattueessa Saharan laidalle saakka.

Pelottavia tilanteita

Sauna-Aho kertoo, että matkan seuraaminen oli uskomatonta. Deichmann laittoi kroppansa läpi äärimmäisestä koetuksesta.

– Jonaksen kanssa kävimme tästä jo Suomessa keskustelua, että mitä järkeä tässä on? Hän oli pilkkonut sen itselleen palasiin. Jos hän pystyy pyöräilemään 250 kilometriä päivässä, niin haaste on täysin mahdollinen. Sama vain täytyy tehdä 75 kertaa peräkkäin.

Sauna-Ahon mukaan Deichmann oli kertonut, että 99 prosenttia suorituksesta tapahtuu korvien välissä.

– En kyllä tiedä puhutaanko jostain toisesta lajista vai mikä tämä kaveri on, mutta se päättäväisyys, Sauna-Aho pohtii. 

Pelottaviakin tilanteita sattui. Deichmann sai itsekin ruokamyrkytyksen juotuaan Niilin vettä ja Etiopiassa häntä kivitettiin. Hän joutui myös mellakoiden keskelle.

12 minuutin nokoset riittivät

Ihmeellistä kyllä, hurja suoritus ei näkynyt juurikaan ulkoisesti.

– En kyllä mennyt hänen peppuansa katsomaan (rakkuloiden varalta), mutta hän itse sanoi, että vähän kipeänä tahtoo olla, varsinkin siellä loppupätkällä.

Sauna-Aho kertoo, että Deichmannilla on uskomaton keino käsitellä väsymystä. Hän otti matkan aikana 12 minuutin tehonokosia pari kolme kertaa päivässä.

– Välillä nukuttiin Keniassa aavikonkin reunalla.

Maaliin tultuaan Deichmann oli erittäin väsynyt. Silloinkin kuitenkin 12 minuutin nokoset riittivät, ja sitten mentiin syömään.

Dokumentti tulee ulos maaliskuussa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja