Parisuhteet 70 vuotta sitten ja nyt – katso, mitä kumppanilta vaaditaan

Seitsemässäkymmenessä vuodessa ehtii tapahtua paljon, myös puolison etsimisen suhteen. 

Moni meistä haluaa puolisonsa olevan rakastava, taloudellisesti turvattu ja korkeasti koulutettu. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina.

Ennen modernia lääketiedettä ja rennompaa asennetta seksuaalisuutta kohtaan ihmisten mielipiteet puolison hyvistä ominaisuuksista olivat täysin erilaiset. Tutkimuksen mukaan nykyihmisille raha on luotettavuutta tärkeämpi kriteeri kumppanin valinnassa. 

Ennen oli tärkeää luonne, nyt raha ja koulutus

Muutama vuosi sitten toteutetun tutkimuksen mukaan vuonna 1939 pariskunnat keskittyivät etsimään puolisoa, joka oli ennen kaikkea terve ja siveellinen.

Oxfordin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa verrattiin 18 eri ominaisuutta vuosina 1939 ja 2008. Tutkimuksessa todettiin, että ihmisten odotukset puolisoaan kohtaan ovat muuttunut lähes täysin 70 vuodessa. 

Ominaisuudet, kuten emotionaalinen vakaus ja uskonnollinen tausta pysyivät tutkimuksen mukaan kuitenkin vakaana. Tähän tulokseen on kuitenkin voinut vaikuttaa vastausryhmän asuinpaikka, jolloin tuloksia ei voida pitää tältä osin luotettavina.

Ennen puolison tuli soveltua perheen perustamiseen 

Vuonna 1939 vastaajat välittivät hyvin vähän kumppaninsa poliittisesta kannasta, koulutustasosta tai taloudellisesta asemasta. Tärkeämpää puolison valinnassa oli henkilön luonne, luotettavuus, siisteys ja soveltuvuus perheen perustamiseen.

Puolestaan vuonna 2008 nämä mieltymykset olivat enemmän tai vähemmän kääntyneet päälaelleen. Vastaajat välittivät vähemmän luonteeseen liittyvistä ominaisuuksista, kuten ystävällisyydestä ja luotettavuudesta. Enemmän merkitsivät puolestaan koulutustaso, poliittinen kanta ja älykkyys. 

Oxfordin yliopiston visualistointi asiantuntija MaxRoser on luonut tutkimustuloksista kaavion, joka osoittaa nämä huomattavat muutokset. 

Jos kuva ei näy, klikkaa tästä

Naisten ja miesten tuloksissa eroavaisuuksia

Tulokset erosivat myös sukupuolen mukaan. Naiset kaipaavat nykyisin puolisoltaan ennen kaikkea saman tasoista koulutustaustaa, sosiaalisuutta ja hyvää talousnäkymää. Nykyajan naiset eivät sen sijaan arvosta yhtä paljon terveyttä, ruoanlaittotaitoa ja lapsirakkautta kuin naiset 70 vuotta sitten. 

Vaikka miehet arvostavat nykyisin entistä enemmän naisen koulutusta ja älykkyyttä, he toivovat naisen silti olevan hyvä ruoanlaittaja ja pitävän huolta kodista. 

Tutkimuksessa selvisi myös, että nuorempi sukupolvi työskentelee pidempiä työpäiviä kuin vanhempansa, mutta kotityöt jaetaan nykyisin tasaisemmin puolisoiden kesken. 

Mitä rakkaus on lasten mielestä? Katso video!

Lähde: Techinsider

Lue myös:

    Uusimmat