Parisuhdeterapeutti vastaa: Miksi eroaminen satuttaa?

Parisuhteessa saatu rakkaus, ihailu ja tuki ovat elämän tärkeimpiä asioita. Parisuhdeterapeutti Keijo Markovan mukaan erossa ihminen saattaa menettää koko elämänsä perustan.

Väestöliiton parisuhdeterapeutti Keijo Markova sanoo, että parisuhteen merkitys on vain kasvanut modernissa maailmassa. Aikanaan ihminen oli osa sukua tai heimoa, mutta nykyisin parisuhde on se kaikista tärkein ja läheisin suhde. Parisuhde on elämän perusta. Tämän takia erot saattavat olla niin kipeitä.

Parisuhteessa on kaksi olennaista elementtiä: ensimmäinen on rakkaus ja ihailu, ja toinen on parisuhteessa saatu tuki. Nämä muodostavat elämän perustan.

– Samalla tavalla äiti ja isä ovat lapselle elämän perusta. Jos vanhemmat häviävät, niin lapset ovat täysin hukassa. Aikuisella on ihan täsmälleen sama tunne, että toinen on minun elämäni perusta ja turvasatama. Jos minulla on paha olo, niin voin mennä toisen olkapäälle paijattavaksi, että kyllä tämä tästä, ei ole mitään hätää, Markova kuvaa.

Erotilanteessa saattaa menettää siis sekä elämän perustan että turvasataman. Markova antaa esimerkin pienestä pojasta isän kanssa uimarannalla. Isä on pojan elämän perusta ja turva. Isä menee uimaan ja katoaa aaltojen alle. Poika hätääntyy ja tarvitsisi siinä tilanteessa nimenomaan turvasatamaa, mutta turvasatama onkin aaltojen alla. Pieni poika on paniikissa yksin rannalla. Pojassa tapahtuu voimakkaita menettämisen ja pelon tuntemuksia.

– Entäs jos vaimokulta sanoo, että kiitos näistä vuosista. Elämän pohja häviää. Minä luulin, että me olemme yhdessä. Tällaisessa tilanteessa minä tarvitsisin turvasatamaa, mutta turvasatama menee tuolla toisen miehen kainalossa pois. Pieni poika yksin rannalla tai aikuinen mies tai nainen jätettynä. Pienellä pojalla siellä rannalla ei ole mitään vaihtoehtoja, hän on paniikissa.

– Aikuinen mies voi yhtä hyvin panikoida tai sitten voi tulla sellainen olo, että minuahan ei jätetä. Sitten voi lukea Iltalehdestä, että ei jätetty. Tällöin raivo ottaa sekundäärisenä tunteena vallan, vaikka primääritunteet sanovat, että minä en itse asiassa kykene kestämään hylkäämistä, minä olen näin tarvitseva.

Markovan mukaan kaikki ihmiset ovat tarvitsevia ja kaikissa on samaa kuin pienessä pojassa rannalla. Puolisoa tarvitaan elämän perustaksi ja tukemaan vaikeina hetkinä.

Lue myös:

AVA/ Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja