Parhaimmat aamupalat eri tilanteisiin – lue vinkit!

Yritätkö pudottaa painoa? Suuntaatko herättyäsi salille? Lue, miten saat aamupalasi kohtaamaan parhaiten tavoitteidesi kanssa.

Oikein valitulla aamiaisella voit hillitä mielitekoja, tuoda energiaa päivään ja pitää vyötärönmitan kunnossa. Jos jätät aamupalan väliin, sorrut todennäköisemmin herkuttelemaan lounaalla tai napostelemaan pitkin päivää.

Jos harrastat liikuntaa aamuisin, on erityisen tärkeää, että valitset aamupalasi oikein. Herätessäsi verensokerisi on matalalla ja hiilihydraattivarastosi tyhjillään ja kunnon aamupalalla korjaat tilanteen – muutoin juokset juoksumatolla väsyneenä ja voimattomana.

Älä kuitenkaan turvaudu aamuisin ihan mihin tahansa. Erilaiset aamurutiinit vaativat erilaisia aterioita, joten yritätpä sitten pudottaa painoa tai kasvattaa lihaksia, lue ravitsemusterapeutti Michele Macedonion ja ravintofysiologi Amari Chefferin vinkit oikeanlaisiin aamupaloihin.

Paras aamupalavaihtoehto, jos teet voimaharjoittelua aamuisin:

Varmista, että saat aamupalastasi lihaksia kasvattavaa proteiinia. Sekoita lautasellesi mysliä, kaurahiutaleita, manteleita sekä rusinoita ja vähärasvaista maitoa. Kun lähdet kuntosalilta, syö vielä 20 gramman edestä proteiinia, sillä tutkimukset osoittavat, että se auttaa lihasten palautumisessa. Kokeile rasvatonta tai vähärasvaista ricottajuustoa tai kreikkalaista jogurttia, vinkkaa Macedonio.

Paras aamupalavaihtoehto, jos yrität pudottaa painoa:

Kahvilan runsaskalorinen karamellikahvi ei ainakaan ole paras valinta, jos haluat eroon kiloista. Hanki siis kofeiinisi vihreästä teestä, josta saat myös hyvän annoksen terveellisiä antioksidantteja – ilman kaloreita! Nauti teen kanssa yksi tai kaksi kananmunaa, jonka keltuaisesta saat täyttävää proteiinia. Lisäksi syö jokin hedelmä tai marjoja, kuten omena tai pari desiä vadelmia. Chefferin mukaan annoksessasi on näin vähemmän kuin 240 kilokaloria, mutta jopa 14 grammaa proteiinia ja vähintään 4,5 grammaa kuitua, joten pysyt kylläisenä lounaaseen asti.

Paras aamupalavaihtoehto, jos vatsasi on vielä täynnä edellisen illan päivällisestä:

Ensinnäkin, syö! Cheffer muistuttaa, että aamupala pitää aineenvaihduntasi käynnissä. Syö jotain kevyttä, kuten hedelmä, tunnin sisällä heräämisestäsi. Ja yritä seuraavalla kerralla syödä päivällinen aiemmin. Kun syöt 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, elimistöllä on aikaa sulattaa ruoka ennen aamua.

Paras aamupalavaihtoehto, jos harjoitat aamulla aerobista liikuntaa:

Lihaksesi kulkevat hiilihydraattien voimin, kun juokset, pyöräilet tai hikoilet crosstrainerilla, joten syö tuntia ennen treenejä, jotta elimistölläsi on aikaa sulatella ruokaa. Kaada kaurapuuron joukkoon rasvatonta tai vähärasvaista jogurttia sekä lisäksi hedelmiä tai rusinoita.

Noin puoli tuntia treenin jälkeen nauti vielä sekoitus hiilihydraatteja ja proteiineja. Macedonion mukaan esimerkiksi täysjyväleipä maapähkinävoin ja hunajan kera sopii hyvin.

Paras aamupalavaihtoehto, jos et pysty syömään paljon aamuisin:

Valitse helposti sulava smoothie, kehottaa Cheffer. Sekoita pakastemarjoja ja maitoa ja hörpiskele pitkin aamua saadaksesi vitamiineja ja kivennäisaineita.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Fitsugar

Lue myös:

    Uusimmat