D-vitamiinista hyötyä myös treenaajille – tehostaa liikuntasuorituksia?

D-vitamiinilisien syöminen voi auttaa parantamaan liikuntasuorituksia ja alentamaan sydänsairauksien riskiä, kertoo tuore tutkimus.

D-vitamiini on tärkeää muun muassa luiden ja hampaiden hyvinvoinnille. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiinia löytyy esimerkiksi rasvaisesta kalasta, kananmunista sekä maidosta, joihin vitamiinia lisätään.

Aiempien tutkimusten mukaan D-vitamiini saattaa estää kortisoli-hormonin tuotantoa. Stressihormonina tunnettu kortisoli puolestaan nostaa verenpainetta. Kortisolitasoja laskemalla D-vitamiini voi teoreettisesti parantaa urheilusuorituksia ja alentaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Tuoreen tutkimuksen tulokset viittaavat tähän. 

Queen Margaretin yliopiston tutkimukseen osallistui 13 tervettä aikuista, jotka söivät päivittäin 50 mikrogrammaa D-vitamiinia tai plaseboa. Tutkimusjakso kesti kaksi viikkoa. Tulosten mukaan D-vitamiinia syöneiden henkilöiden verenpaine ja kortisolitasot olivat alemmat kuin plaseboa nauttineiden.

Kuntotesti puolestaan osoitti, että D-vitamiinia syöneet pystyivät pyöräilemään 6,5 kilometriä 20 minuutissa, kun plaseboa nauttineiden tulokseksi jäi 5 kilometriä. Lisäksi pidemmän matkan pyöräilleet osoittivat vähemmän fyysisen uupumuksen merkkejä suorituksen jälkeen. 

D-vitamiinien saantisuosituksista kiistellään – katso video: 

17:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja