Paperiliiton lakko alkoi – vääntö kiky-tunneista korpeaa työntekijöitä: "Suoraan sanottuna aamulla oli aika p*ska fiilis"

6:45
MTV Uutiset paikalla: Tältä näyttää Kirkniemen paperitehtaalla lakkopäivänä

Paperitehtaiden työntekijät aloittivat tänään lakkonsa. MTV Uutiset vieraili Lohjalla Kirkniemen paperitehtaalla, jossa työntekijät ovat turhautuneita pitkittyneihin neuvotteluihin. 

Video: Tyhjeneekö paperitehdas kokonaan, kun lakko alkaa? Katso Kirkniemen paperitehtaan pääluottamusmies Harri Lindholm haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Kirkniemen paperitehtaan sisääntuloportti on maanantaiaamuna hiljentynyt aamukuudelta kotiin lähteneiden vuorolaisten jälkeen.

Syynä on Paperiliiton ja Metsäteollisuuden välinen kiista, johon ei saatu sopua eilen illalla käydyissä neuvotteluissa. Tästä syystä paperiteollisuuden tuotannollinen toiminta loppui varhain maanantaiaamuna, ja yhteensä Paperiliiton 9 000 jäsentä aloitti lakon, jonka tarkoitus on kestää kaksi viikkoa.

Kirkniemen paperitehtaalla lakkoilevan henkilöstön yhteenlaskettu määrä on 500 henkilöä.

– Suoraan sanottuna jengillä oli aamulla aika p*ska fiilis. Jengi on kypsynyt siihen, että neuvottelukertoja on ollut nelisenkymmentä ja taitaa olla vielä muutama päälle, eikä työnantajalla ole minkäänlaista halua neuvotella oikeasti asioista, Kirkniemen paperitehtaan pääluottamusmies Harri Lindholm kuvailee tunnelmia työntekijöiden keskuudessa.

Kiky-tunnit umpisolmun keskiössä

Lindholmin mukaan neuvotteluiden yksi suurimmista murheenkryyneistä ovat kiky-tunnit, joista hänen mukaansa Kirkniemen paperitehdas tai sen työntekijät eivät ole hyötyneet millään tapaa – ne eivät esimerkiksi tuo lisää työpaikkoja.

Työnantajapuoli on uhannut, että kiky-tuntien poistaminen voi pahimmillaan viedä ihmisten työpaikkoja ja ajaa paperitehtaita alas. Lindholm pitää lausuntoja lähinnä huvittavina.

– Se ei tuo yhtään lisää tonneja, eli paperia, ulos, vaikka täällä on kuinka niitä kiky-tekijöitä. Yhtään työpaikkaa se ei ole tuonut tänne lisää. Tällainen asia ja tällaisia väitteitä… Kyllä se on ihan höpöhöpöpuhetta, Lindholm tiivistää työntekijöiden turhautumisen.

Lakko laajentunee helmikuussa

Kaksiviikkoisen lakon on tarkoitus laajentua entisestään 10. helmikuuta alkaen.

Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sovittelu jatkuu huomenna tiistaina. Paperiliitto ilmoitti aiemmin sunnuntaina laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei synny ratkaisua.

Lakon on tarkoitus päättyä 17. helmikuutta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja