MTV paikalla valtakunnansovittelijan toimistolla: Osapuolet valmiita sovittelemaan kiistaa yöhön saakka – Paperiliitto ilmoitti laajentavansa paperiteollisuuden lakkoa

MTV seuraa: Paperi- ja selluteollisuuden työriitaan on etsitty ratkaisua koko illan ajan 3:41
Kymmenen uutiset: MTV paikalla valtakunnansovittelijan toimistolla.

Paperiliitto on ilmoittanut laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei synny ratkaisua. Näin ollen mahdollinen lakko alkaisi huomenna ja päättyisi 17. helmikuuta, kertoo STT.

Lakon piirissä olisivat Metsäteollisuus ry:n työsulun ulkopuolella olevat paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattavat yritykset ja sulun päätyttyä myös sulutetut yritykset.

Pahasti kärjistyneeseen paperi- ja selluteollisuuden työriitaan on etsitty ratkaisua koko illan ajan valtakunnansovittelijan toimistolla. Osapuolet valmiita sovittelemaan kiistaa yöhön saakka

Paikan päällä oleva MTV:n politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kertoo, että tulokseen ei ole vielä päästy. 

– Tämä on niin hankala sovittelu, että ilmeisesti kovin paljon eteenpäin ei ole päästy. Huomenna Suomen metsäteollisuus seisoo, syntyypä sopimusta tai ei, Kallionpää summaa Kymmenen uutisissa.

– Viimeistään huomisaamuun mennessä selviää se, kykeneekö valtakunnansovitelija Vuokko Piekkala antamaan edes sovintoesitystä, vai alkaako lakko ilman esityksiä ja neuvottelupöytään palataan myöhemmin.

Pitkä lakko tulee kaikille kalliiksi

Suurin kiista koskee kiky-tunteja, joista Paperiliitto haluaisi eroon. Metsäteollisuus ei ole valmis niistä luopumaan.

Metsäteollisuus perustelee kantaansa sillä, että paperimiesten työaika on vieläkin liian lyhyt suhteessa palkkoihin. Metsäteollisuus pelkää alan kilpailukyvyn heikkenemistä kansainvälisesti. Pitkällä aikavälillä tämä voisi tarkoittaa tuotannon siirtymistä pois Suomesta.

Mikäli lakko alkaisi huomenna ja kestäisi pitkään, se tulisi kalliiksi kaikille osapuolille.

– Jos emme pysty ratkaisemaan näitä meidän kilpailukykyongelmiamme, tästä tulee pitkällä aikavälillä paljon isommat tappiot. Siinä meidän fokuksemme pitää olla, tämän kokonaisuuden ratkaisemisessa, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kommentoi ennen neuvotteluiden alkua.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan kiky-kysymys on suurin ongelma.

– Voidaan todeta, että jos se saadaan raivattua pois, uskon että sopimus syntyy hyvinkin nopeasti.  

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 26.1.2020 kello 23.04.

Lue myös:

    Uusimmat