Metsäteollisuus vastaa kaksiviikkoiseen lakkoon työsululla – kiky-tunneista muodostunut umpisolmu: "Emme voi luopua siitä edusta, mitä olemme saaneet"

Paperi- ja selluteollisuuden työriitaa sovitellaan jälleen – MTV paikalla 6:50
Paperi- ja selluteollisuuden työriitaa sovitellaan jälleen – MTV Uutiset paikalla

Metsäteollisuus ry on ilmoittanut kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Sulku järjestetään 10. helmikuuta alkaen 12 tuotantolaitoksessa, STT kertoo.

Työsulku seuraa työntekijäjärjestöjen kahden viikon lakkoa, joka on alkamassa sellu- ja paperitehtailla maanantaina. Sulun piiriin kuuluu muun muassa Metsä Fibren, Stora Enson ja UPM:n tehtaita.

Työsulusta ilmoitettiin samalla, kun Metsäteollisuus palasi alan työkiistan sovitteluun Paperiliiton kanssa valtakunnansovittelijan toimistolla.

Osapuolet kokoontuivat jo yli 40 kertaa, joten toivottavasti tämä olisi se kerta, kun onnistuu, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kommentoi paikan päältä MTV Uutisille. Lakko alkaa huomenna joka tapauksessa. 

– Huomenna aamulla kello kuusi tehtaat ovat tyhjiä, Vanhala toteaa.

Lakot alkavat huomenna

Neuvotteluita ollaan valmistauduttu käymään vaikka yöhön saakka, jos tarve on. Tiedossa on kuitenkin vaikeat neuvottelut. 

Maanantaina alkavaksi ilmoitettua lakkoa varten tehtaiden alasajo on jo alkanut. Lakon piiriin kuuluu Paperiliiton mukaan noin 9  000 liiton jäsentä.

Oman lisänsä lakkotilanteeseen tuo paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakko, joka on niin ikään alkamassa huomenna ja kestämässä kaksi viikkoa. Lisäksi maanantaina on alkamassa Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa.  

Aina on toivoa, mutta tilanne näyttää erittäin hankalalta, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén totesi neuvotteluista. 

– Meillähän ovat alasajot jo alkaneet ja täysimittainen lakko huomisaamusta. Eli kyllä me aktiivisesti haemme ratkaisua, Hollmén vakuuttaa.

Metsäteollisuus perustelee työsulkua kustannuskilpailukyvyn parantamisella. Sen mukaan alan työaika on Suomessa lyhyempi mutta ansiotaso korkeampi kuin keskeisissä kilpailijamaissa.

"Emme tulleet käymään mitään kiky-neuvotteluita"

Alan työehtosopimusneuvotteluiden koetinkivenä on ollut palkankorotukset sekä 24:n palkattoman kiky-tunnin kohtalo. Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Paperiliitto ilmoitti aiemmin tammikuussa, että kiky-tuntien aika on myös paperiliittolaisten osalta ohi, STT kertoo.

Kiky-tunnit ovat muodostuneet neuvotteluiden umpisolmuksi, sillä metsäteollisuuden työnantajapuoli ei ole valmis niistä luopumaan. 

– Metsäteollisuus ry. ei ole tullut tänne käymään mitään kiky-neuvotteluita, vaan neuvotteluita kustannuskilpailukykyä parantavan kokonaisuuden parantamiseksi, Hollmén sanoo.

– Emme voi luopua siitä edusta, mitä olemme saaneet, eli niistä tunneista, Hollmén toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat