Paola Suhonen: Uusi käsintehty mallisto sai inspiraation rock-muusikosta

Suomalaissuunnittelija Paola Suhonen loi vaatemalliston yhteistyössä perulaisten käsityönaisten kanssa. Mistä syntyi inspiraatio neulekokoelmaan?

Ensi talven neulevaatteita koristavat etniset kuviot ja värikkäät koristelut – ainakin Paola Suhonen mukaan. Suomalaissuunnittelijan uuden Ivana Helsinki -malliston osana nähdään upeita käsinkudottuja neuleita ja -asusteita.

Suhonen paljastaa, että idea vaatteisiin syntyi rakkaudesta 1960-70-luvun muusikkolegendaa kohtaan.

– Mallisto on saanut inspiraationsa Gram Parsonsista, joka on legendaarinen folk-rock-laulaja. Hänellä on totuttu näkemään nudie suit eli kirjailtu, koristeltu ja applikoitu miesten puku esiintymisasuna. Siitä irrotin visuaalisesti elementtejä ja käytin niitä sekä muussa mallistossani, että Perussa tehdyssä hyväntekeväisyysprojektissa, Suhonen kertoo.

Käsintehtyä ja luomua

Neulemallisto, joka on osa Ivana Helsingin syksyn ja talven kokoelmaa, on tehty käsityönä Perussa.  Kaikki kankaat ovat alpakan hienointa villaa.

 – Vaatteet on luotu niin luomusti kuin mahdollista eli melkein suoraan osuuskunnan naisten –  jotka kutovat ne meille – takapihalta. Kankaat on karsastettu, kehrätty ja värjätty käsin, Suhonen kertoo.

Mallisto syntyi yhteistyössä Suomen World Visionin kanssa ja sen tarkoituksena on edistää naisten työllistävyyttä ja yrittäjyyttä.

 Käsityö arvostettua tänä päivänä

Uusi mallisto on esitelty New Yorkin ja Tokion muotiviikoilla ja Suhonen kertoo saaneensa paljon positiivista palautetta.

– Käsityö on tänä päivänä hyvin arvostettu, koska siinä on jotain uniikkia. Se on kuin taideteos.

Ekologinen mallisto on herättänyt kiinnostusta maailmalla.

– Kun lisätään käsityöosaamisen ja laadun lisäksi vielä eettinen puoli ja kehitysyhteistyöaspeksi, on hyvin koko kirjo kasassa, Suhonen kuvailee.

Paidoissa nähdään pian Eppu Normaali

Tällä hetkellä Suhonen kertoo suunnittelevansa jo kesän 2015 Ivana Helsinki -mallistoa, jossa on suomalaisbrändille tuttu nostalginen säväys.

– Teeman nimi on Provinssi ’87 ja siinä mennään todella kasareihin maisemiin. Provinssirock 1987 on ollut ensimmäinen, kun olen ollut siellä, ja se on legendaarinen nuoruuden kokemus.  

Suhonen kertoo, että malliston t-paitoja tehdään yhteistyössä Eppu Normaali -yhtyeen kanssa.

 – Vaatteissa tullaan näkemään Martti Syrjän kuvia eri muodoissa, on se sitten kirjailua tai prodeerausta. Leikittelemme sellaisella bändi merchandise -ajatuksella.

Lue myös:

    Uusimmat