"Paniikissa on pakko luvata herkkuja" – näin suomalaiset lahjovat lapsiaan

Suuri osa lukijoistamme uskoo, että lapsen lahjominen on väärin. Siitä huolimatta moni oli lahjonut jälkikasvuaan.

Muotisuunnittelija Victoria Beckhamin ja jalkapallotähti David Beckhamin neljävuotias Harper-tytär herätti huomiota, kun tyttö bongattiin tutti suussaan. Pyysimme lukijoiltamme tarinoita erilaisista "paheista", joilla suomalaiset äidit ja isät lohduttavat lapsiaan.

Vastauslomakkeen mukaan suuri osa vastanneista uskoi, että lapsen lahjominen on väärin. Siitä huolimatta moni oli lahjonut lapsen olemaan hiljaa ja nätisti. Yleisin tapa lahjoa oli luvata karkkia tai peliaikaa, jos lapsi on nätisti.

Näin lapsia lahjotaan!

"Ainoa asia, missä minua on elämäni aikana vanhempani lahjoneet, oli rippikoulun käynti, sillä en sitä halunnut itse käydä. Sain sen suorittamisesta kannettavan tietokoneen."

"Nykyään tyttäreni on jo 18v. mutta hänen ollessaan pieni, päiväkodissa, eskarissa ja alaluokilla koulussa meillä oli tapana aina hammaslääkärireissujen jälkeen hakea ”lohtupullat”. Yleensä meidän lohtupullat oli berliininmunkit naapurissa sijaitsevasta leipomosta. Karmea tapa, mutta tällä tavoin lapsen oli edes hieman mukavampi mennä hammaslääkäriin kun tiesi mitä seuraa sen jälkeen :D Ja mitäpä tuosta, tänä päivänä hampaat on kunnossa!"

"On tapauksia jolloin olen kotona ja on soitto työn puolesta, lääkäriltä jne. Jos lapset ovat hyvin äänekkäitä, silloin kyllä joudun turvautumaan ”paheisiin”. Esimerkiksi laitan piirretyt päälle (vaikka ei muuten ollut tarkoitusta katsoa niitä juuri silloin) tai kaivan jätskit jääkaapista. Mielestäni tämä ei ole mikä hyvä idea koska lapset oppivat nopeasti että tämä on helppo keino saada etuuksia... :)"

"Olin lapsenvahtina. Annoin lasten ostaa karkkia, koska en tiennyt, miten heitä kieltäisin. En kehdannut alkaa ”puolituntemattomana” ihmisenä käskyttää. Vähän kyllä hävetti, kun ei ollut auktoriteettia ollenkaan."

"Valitettavasti rahalla on tullut lahjottua... Tosin rahat saa aina sillä ehdolla, että ne laitetaan säästöpossuun ;)"

"Paniikissa on pakko luvata herkku."

Näinkin lukijat vastasivat!

Jos et ole nätisti, niin…

  • Et saa jälkiruokaa
  • Otan lelun pois ylähyllylle

Jos olet nätisti, niin...

  • Saat herkkuja
  • Saat lisää peliaikaa
  • Saat käyttää iPadia
  • Saat maissinaksuja

"On eri asia "lahjoa lapsi hiljaiseksi" kuin "lohduttaa lasta". Olen lohduttanut lapsiani makupaloilla, kuten vanukkaalla, ja jäätelöillä, mutta siinä ei ole ollut tarkoituksena saada lapsia hiljaiseksi."

"Meidän mummu asuu naapurissa ja aina silloin tällöin suustani kuuluu "jos nyt teet näin, kysytään, päästäänkö mummulle". Toimii!"

"Nuoremman kanssa päti aina se, että tehdään yhdessä jotakin "luvatonta" eikä kerrota isille."

"Lapseni on vielä niin pieni, että lähinnä huomion kiinnittäminen muualle tai jonkun herkkupalan (juusto, vauvojen raksut tai muu) antaminen auttaa."

"Pidin lahjomista ennen vääränä, mutta nyt kun on oma lapsi, niin välillä vähän lahjon. Muun muassa niin, että saat sitä ja tätä, jos et nyt huuda kaupassa jne."

"Jos lapset kiukuttelevat, se kuuluisa lause ”et saa jälkiruuaksi jäätelöä jos et rupea tottelemaan” rauhoittaa kummasti."

"Itse "huijaan" lapsen lähtemään kivoista paikoista sanomalla että kotona odottaa yllätys."

"Riippuu tilanteesta, onko lapsen lahjominen väärin. Jossain tilanteissa on fiksu veto antaa jopa se tutti tai karkkia, jotta saa lapsen hiljaiseksi."


Tarinakisan voittaja on arvottu, kirjan nappasi Terhi Haaparanta. Onnea voittajalle!

Lue myös:

    Uusimmat