Paloittelumurhasta tuomitun Markus Pöngän petosrikossyytteet kaatuivat oikeudessa – näyttämättä jäi, kuka otti pahaa aavistamattomien nimiin sarjan pikavippejä ja luottokortteja

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi torstaina kaikki Tallinnan paloittelumurhaajana tunnetun Markus Pöngän petosrikossyytteet, jotka koskivat muun muassa luottokorttien hankkimista eri ihmisten nimiin ja pikavippien ottamista.

Pöngälle vaadittiin ehdotonta vankeusrangaistusta kahdesta törkeästä petoksesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, 16 rekisterimerkintärikoksesta ja 16 väärennyksestä.

Syytteiden mukaan Pönkä oli haalinut muassa useita American Express -luottokortteja ulkomailla asuvien tai ulkomaalaisten ihmisten nimiin. Kortit ovat syyttäjän mukaan tulleet Pöngän käyttöön.

Käräjäoikeus katsoi toisin. Oikeus piti mahdollisena ja todennäköisenä Pöngän esittämää kertomusta, jonka mukaan joku muu kuin Pönkä oli hankkinut Amex-kortteja muiden nimiin ja ottanut pikavippejä. Pöngän syyllisyydestä jäi oikeuden mukaan varteenotettava epäily.

Kyse ei ollut pienistä summista. Syyttäjän mukaan maksukorteilla tehtiin hankintoja yhteensä noin 228 000 euron edestä ja pikavipeillä saatiin noin 545 000 euroa.

Huijari voi oikeuden mukaan olla joku muu

Oikeus piti kyllä Pöngän syyllisyyttä "sangen vahvasti tukevana" esimerkiksi sitä, että Pöngän asunnoista takavarikoiduista tietokoneista löydettiin useita tiedostoja koskien niitä ihmisiä, joiden nimissä on haettu Amex-kortteja.

Tiedostoista ilmeni myös myönnettyjen Amex-korttien numeroita, käyttäjätunnuksia ja salasanoja ja korteilla tehtyjä hankintoja.

Tukholman-asunnolta otetuista valokuvista ilmeni, että Pönkä oli pyrkinyt tuhoamaan aineistoa ennen kiinniottoa vuonna 2017. Koneella ollut aineisto ei kuitenkaan riittänyt, eikä pitäviä todisteita korttien käytöstä ollut.

Pönkä tunnetaan erityisesti siitä, että hänet on tuomittu Virossa 12 vuoden vankeuteen liikekumppaninsa paloittelumurhasta. Tuolloin 23-vuotias Pönkä surmasi ja paloitteli 21-vuotiaan suomalaismiehen Tallinnassa joulukuussa 2005.

Pönkä on myös pakoillut poliisia useaan otteeseen. Esimerkiksi kesällä 2011 hän pakeni vankikuljetuksesta matkalla oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat