Paloittelumurhasta syytetty tilasi MC Apachen tiloihin perhepizzoja verityön jälkeen – video näyttää karmivia yksityiskohtia

Paloittelusurman uhrin sormi rälläköitiin irti, ruumiinosia sullottiin matkalaukkuun – esitutkintamateriaali paljastaa, miltä MC Apachen kerhotilalla näytti 0:52
Kerhotila verityön jälkeen: tältä näyttää surmapaikalla MC Apachen jengitiloissa.

Helsingin Metsälän heinäkuisen henkirikoksen taustalla oli kariutunut parisuhde ja huumevelkoja. Päihdehuuruisen yön päätteeksi osa syytetyistä lähti pesuaineostoksille, osa tilasi pizzaa. Kolmelle vaaditaan elinkautisia.

Henkirikoksen yksityiskohdat käyvät ilmi julkitulleista esitutkintapöytäkirjoista ja haastehakemuksesta. Murhasta syytetään kolmea ja avunannosta yhtä miestä. Vyyhdissä on kaikkiaan yhdeksän syytettyä.

Uhri oli 34-vuotias mies. Esitutkinnan mukaan hän oli vienyt naisystävänsä kanssa yhden murhasyytetyn miehen asunnosta amfetamiinia viime keväänä.

Sittemmin huumeensa menettänyt mies oli saanut sovittua asiat naisen kanssa – heille oli peräti kehittynyt seurustelusuhde.

Miesten välit jäivät kuitenkin jäisiksi. Esitutkintamateriaalin mukaan huumeensa menettänyt oli yrittänyt tavoittaa uhria pitkän aikaa ja penäsi viedyistä aineista korvauksia.

Huhupuheita ja velkakauna

34-vuotias mies puolestaan alkoi levittää huhuja, joiden mukaan mies olisi tehnyt seksuaalista väkivaltaa hänen ex-naisystävälleen.

Viikko ennen veritekoa huumeveloista ja huhuista kaunainen mies oli yrittänyt ampua uhrin Helsingin Kalasatamassa pakettiautosta käsin. Luoti osui maahan.

Surmailtana viikkoa myöhemmin MC Apachen kokelasjäsen houkutteli 34-vuotiaan uhrin jengitiloihin. Kokelas oli tietoinen vallitsevasta tilanteesta. Huumeensa menettäneelle miehelle välitettiin tieto: hänellä olisi nyt mahdollisuus tavata pitkään tavoittelemansa henkilö. 

Uhri saapui kerholle kaverinsa, kokelasjäsenen ja kokelasjäsenen velipuolen kanssa. Nelikko tallentui Käpylän aseman valvontakamerakuviin matkalla MC Apachen tiloihin Läkkisepäntielle Metsälään.

Esiin rälläkkä ja ilmakivääri

Murhasta syytetään huumeensa menettänyttä miestä, uhrin ex-naisystävän setää ja kolmatta jengiin kytkeytyvää miestä. Heille vaaditaan elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Syytteen mukaan setä aloitti uhrin kanssa painin, löi nyrkillä ja piti tätä kuristusotteessa. Huumeensa menettänyt mies puolestaan löi uhria pajavasaralla olkapäähän. 

Kaksi muuta pitivät uhria maassa, kun ex-naisystävän setä rälläköi uhrin pikkusormen irti. 

Lue myös: 

Kolmas syytetyistä puolestaan ampui uhria ilmakiväärillä kaulaan ja penikseen. Surmatyön jälkeen sama henkilö ampui uhrin mukana kerholle tullutta kaveria ilmakiväärillä polveen lähietäisyydeltä ja koitti sitten saada luodin ulos sivuleikkureilla – operaatiossa onnistumatta. Häntä syytetään murhan lisäksi törkeästä pahoinpitelystä.

Esitutkinnan mukaan ilmakivääriampuja tilasi veriteon jälkeen kerhotiloihin kolme perhepizzaa, jotka ruokalähettipalvelu Foodora toimitti perille.

Epäselväksi on toistaiseksi jäänyt, kuka tekijöistä iski uhria 20-senttisellä puukolla oikealle puolelle rintaan kuolettavalla tavalla. Syyttäjän mukaan henkirikos oli joka tapauksessa tehty harkitulla sekä erittäin raa’alla ja julmalla tavalla.

MC-johtohahmo käski siivoamaan sotkut

– Emme ole halunneet, että kerholla tapahtuisi jotain, mistä joutuisimme julkisuuteen. Tämä mitä nyt tapahtui, on juuri sitä mitä olemme aina yrittäneet välttää.

Näin totesi kuulusteluissa MC Apachen johtohahmo, jota syytetään avunannosta murhaan.

Hän oli syytteen mukaan estänyt uhrin ja hänen kaverinsa poispääsyn kerhotiloista telkeämällä oven kiinni. Veriteon jälkeen hän oli todennut, ettei ruumista voi jättää kerhon tiloihin ja käskenyt tekijöitä “siivoamaan sotkunsa”. 

Hänen mukaansa MC Apachella ja huumeensa menettäneen miehen porukalla, eli murhasyytetyillä, oli käynnissä jonkinlaisia “yhteistöitä”, mutta he eivät olleet kerhon täysjäseniä.

Johtohahmo ei sanojensa mukaan tiennyt, mihin velkojen selvittelyä koskeva tilanne huoneistossa voisi johtaa.

– En todellakaan tiennyt tai tuntenut heitä (uhria ja hänen kaveriaan) mitenkään. Meille on ollut ihan ok, että kerhotiloissamme selvitellään asioita, johtohahmo sanoi kuulusteluissa.

– Meillä on ollut sellainen periaate, että jos joku vieras tulee pyydettynä kerholle, niin teemme heidän olonsa mahdollisimman rennoksi. Toivomme vieraiden kokevan tilamme ikään kuin olohuoneeksi.

"Hain todennäköisesti olutta"

Uhrin kerhotiloille houkutellutta MC Apache -kokelasjäsentä puolestaan syytetään hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijöiden suojelemisesta. Syytteen mukaan hän paloitteli uhrin surman jälkeen pesutiloissa.

Apunaan hän käytti puukkoa, kirvestä ja pistosahaa. Raajat hän laittoi jätesäkkeihin saunan lauteiden alle ja folioon käärityn torson matkalaukkuun sohvan taa. Matkalaukku oli MC:n johtohahmon omaisuutta.

Toisin kuin valtaosa muista vastaajista, kokelasjäsen on myöntänyt toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla. 

Kuulusteluissa häneltä kysyttiin, missä vaiheessa hän havaitsi kerhotiloissa olevan vainajan.

– Emmä tiedä mitään aikaa. Kävin vain yksinkertaisesti siellä taaempana sauna- ja suihkutiloissa ja tässä vaiheessa uhri oli jo kuollut. Hän vain makasi siinä saunan ja suihkun välisellä lattialla. Todettuani tämän hain todennäköisesti olutta.

Apurit hävittivät todisteita

Niin ikään rikoksentekijöiden suojelemisesta on syytettynä kaksi muuta jengiin kytkeytyvää miestä sekä uhrin ex-naisystävä.

Syytteen mukaan he olivat hävittäneet uhrin päällä olleita vaatteita, kerhotilan kameratallenteita ja siivonneet tiloja surmatyön jälkeen. Nainen oli poistunut kerhotilalta, lähtenyt ostamaan puhdistusaineita ja palannut sitten putsaamaan ex-miehensä kuolemasta aiheutuneita jälkiä.

Kuulusteluissa nainen kertoi tapahtuma-aikaan valvoneensa neljä päivää putkeen ja vetosi muistikuviensa hataruuteen. Häneltä kysyttiin, mitä kerhotilan takahuoneessa tapahtui.

– En tiedä kun en nähnyt. Miehillä oli jotain miesten juttuja selvittävänä takahuoneessa, 23-vuotias nainen sanoi poliisille.

 Naista syytetään myös huumausainerikoksesta. Hänen kotoaan löytyi Subutex-tabletteja ja lähes 17 grammaa amfetamiinia.

Myös toinen rikoksen peittelytöihin osallistuneista miehistä on huumerikossyytteessä. Hänen hallustaan löytyi tutkinnassa lähes 41 grammaa amfetamiinia. 

Lue myös: 

Välikohtaus Prismassa

Veriteon jälkeen aamuyöllä yksi murhasyytetyistä, uhrin ex-naisystävän setä, lähti autolla Helsingin Kannelmäessä sijaitsevaan kauppakeskukseen. Syytteiden mukaan miehellä ei ollut ajo-oikeutta, hän oli humalassa ja verestä löytyi myös päihdeaineita.

Poliisille oli tullut ilmoitus rattijuopumusepäilystä.

Poliisit tavoittivat miehen kauppakeskuksen Prismasta. Hän rettelöi virkavaltaa vastaan ja heitti kaupan lattialle käsissään olleita 9-millisiä aseen patruunoita. Miehen naisystävä oli uhannut potkaista konstaapelia päähän, ellei hänen miestään jätettäisi rauhaan.

Kummatkin kahlittiin käsirautoihin.

Miehen autosta kauppakeskuksen parkkihallista löytyi muun muassa toimiva konepistooli. Murhan lisäksi miestä syytetään törkeästä ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, huumausaineen käyttörikoksesta ja virkamiehen vastustamisesta.

Hänen naisystäväänsä syytetään virkamiehen vastustamisesta. Mukana Prisma-reissulla oli myös uhrin ex-naisystävä, 23-vuotias nainen.

Muutamia tunteja Prisma-kiinniottojen jälkeen poliisi teki iskun MC Apachen tiloihin. Tässä vaiheessa ruumiinjäänteet oli ehditty pussittaa ja pääosa jäljistä siivota. Päivä oli 29. heinäkuuta.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Kaikkiaan asian käsittelyyn on varattu neljä istuntopäivää tammikuun ajalle.

Jutun videota muokattu kello 20.45: Videosta on piilotettu tunnistettavia henkilötietoja.

Lue myös:

    Uusimmat